NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter The Waterboys' The Whole Of The Moon

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter The Waterboys' The Whole Of The Moon

The Waterboys breken in 1986 internationaal door. De voornaamste oorzaak van deze doorbaak is The Whole Of The Moon, dat veruit hun bekendste nummer wordt. Wat is het verhaal achter dit nummer?

Folkrockband The Waterboys wordt in 1983 opgericht in Groot-Brittannië door Schotse zanger Mike Scott. De band ontleent zijn naam aan de songtekst van Lou Reed-nummer The Kids: ‘And I am the water boy’. Als ze in 1985 album This Is The Sea uitbrengen met daarop het nummer The Whole Of The Moon, raken talloze internationale luisteraars geïnteresseerd in de band. In 1986 breken ze dan ook internationaal door en staan ze in verschillende landen in de hitlijsten.

Halve maan

Leadzanger Mike Scott is in New York met zijn vriendin wanneer ze hem vraagt of het makkelijk is om liedjes te schrijven. “In mijn twintiger jaren was ik de drang om op te scheppen tegen nieuwe vriendinnetjes nog niet ontgroeid, dus ik zei: ‘Ja, dat is het!’”, vertelt Scott in een interview met The Guardian. Hij pakt een pen en een stuk papier erbij, kijkt om zich heen en ziet de maan in de lucht. “Dus ik schreef op: ‘I saw the crescent, you saw the whole of the moon’ ('Ik zag de halve maan, jij zag de volledige maan'). Ze was behoorlijk onder de indruk.” Als Scott terug is in Londen, schrijft hij het complete nummer en verzint hij de pianopartij erbij. De rest is geschiedenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Speculaties

"Ik had een bericht geschreven op de albumhoes gericht op Prince: 'Voor Prince, jij zag de complete maan'. Maar het nummer is niet geschreven voor Prince", vertelt Scott door in het interview met The Guardian. "Ik schreef het bericht omdat Karl Wallinger (de keyboardspeler) en ik veel aan Prince dachten terwijl we het nummer maakten." Scott geeft aan dat het nummer niet voor een specifiek persoon geschreven is, alhoewel er veel gespeculeerd werd. "Het is meer een type persoon", vertelt hij in een interview met Songfacts. "Ik was 26 toen ik dat nummer schreef, en ik kwam erachter dat er zoveel meer was dan ik ooit wist. Er viel zoveel meer te leren dan ik had meegekregen in de cultuur waarin ik was opgegroeid. Ik realiseerde me dat er mensen waren die veel meer informatie hadden in hun verbeeldingen en ervaringen dan ik. Dat is wat me inspireerde bij het schrijven van dit nummer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Waterboys in de NPO Radio 2 Top 80's

The Waterboys staan in 2023 met The Whole Of The Moon in de NPO Radio 2 Top 80's op plek 64. Je kunt weer genieten van de NPO Radio 2 Top 80's van 5 tot en met 9 februari.

Ster advertentie
Ster advertentie