Top 2000

Motörhead-zanger Lemmy (70) overleden

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Motörhead-zanger Lemmy (70) overleden

De Britse muzikanten Ian Kilmister, beter bekend als Lemmy van Motörhead, is maandag op zeventigjarige leeftijd overleden.

Kerstkind

Lemmy werd op 24 december 1945 geboren en vierde dus op kerstavond nog zijn zeventigste verjaardag. Twee dagen later werd bij hem kanker geconstateerd. Die was blijkbaar zo agressief dat hij nog maar enkele dagen te leven had. Maandag meldden de bandleden van Motörhead het overlijden van hun frontman op Facebook.

Ook deze muzikanten overleden in 2015

Wilde levensstijl

Motörhead is vooral bekend van de hit 'Ace Of Spades' die in 1980 verscheen, kort voor Lemmy's 35e verjaardag. Het nummer staat al enkele jaren in de Top 2000 en kwam dit jaar toevallig op zijn sterfdag voorbij. De zanger en bassist staat bekend om zijn wilde levensstijl, inclusief stevig drank- en drugsgebruik. Dat is lang goedgegaan, maar de laatste jaren kampte Lemmy wel met de nodige gezondheidsproblemen.


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van spacerock tot heavymetal

Begin jaren 70 was Lemmy de zanger in de band Hawkwind. Met die groep scoorde hij in 1973 een hit in Nederland met 'Silver Machine'. Vooral in Groot-Brittannië was de zogenaamde spacerock van Hawkwind populair bij het publiek, in dezelfde periode dat ook progrockbands als Yes en Genesis opstonden. Toen de punkmuziek in 1976 zijn intrede maakte, ging Lemmy met Motörhead over op ruigere muziek, die als voorloper van de heavymetal van onder andere Iron Maiden kan worden gezien.

Dinsdagnacht om 1.00 uur zendt NPO 3 een documentaire uit over Lemmy, naar aanleiding van zijn overlijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie