NPO Radio 2 Top 2000

Zoek Jezelf: het nummer dat Van Kooten & De Bie ook Top 2000-aanzien bracht

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Zoek Jezelf: het nummer dat Van Kooten & De Bie ook Top 2000-aanzien bracht

Wim de Bie is maandag op 83-jarige leeftijd overleden. Met het legendarische duo Van Kooten & De Bie schreef hij televisiegeschiedenis, maar de rijke muziekcollectie van het duo bracht ze ook een jarenlange notering in de NPO Radio 2 Top 2000.

Nadat Kees van Kooten en Wim de Bie al jarenlang op de radio en tv zijn als bijvoorbeeld De Klisjeemannetjes en bij Hadimassa, krijgen de twee in 1974 eindelijk een eigen show. De VPRO zendt dan het Simplisties Verbond uit, waarin Van Kooten en De Bie als directeuren van het verbond optreden. Al snel komt het Simplisties Verbond ook met eigen lp's, die direct aanslaan bij de fans van het programma.

The Everly Brothers

De eerste single van het Simplisties Verbond, afkomstig van het album De eerste langspeelplaat van het Simplisties Verbond, heet Zoek Jezelf en staat een tijdje hoog in de hitlijsten. De song is een Nederlandstalige cover van Lay It Down van The Everly Brothers, dat even daarvoor is uitgebracht. Op het album speelt communicatie zoals het Simplisties Verbond het voor zich ziet een grote rol. In Zoek Jezelf zingen Van Kooten en De Bie dat je niet alleen maar moet doen wat anderen zeggen, maar dat je in de eerste plaats naar jezelf moet luisteren. Mindfulness avant la lettre, eigenlijk.

Quote

Zoek jezelf broeders, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf

Van Kooten & De Bie

Als 25 jaar later de eerste NPO Radio 2 Top 2000 uitgezonden wordt, blijkt Nederland het liedje nog niet te zijn vergeten. Zoek Jezelf komt binnen op plek 812. Tot en met de editie van 2013 blijft het nummer in de lijst staan, als enige Van Kooten & De Bie-song ooit. Keert ie eind dit jaar terug in de lijst?

Luister Zoek Jezelf hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie