NPO Radio 2 Top 2000

2Pac pleit voor gelijkheid in zijn postume hit Changes

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 2Pac pleit voor gelijkheid in zijn postume hit Changes

Tijdens zijn leven was hij al een van de grootste rapper, maar twee jaar na zijn dood scoort Tupac Shakur zijn grootste hit. In Changes roept hij op tot gelijkheid voor Afro-Amerikanen.

Hoewel Shakur de basis van Changes al legt in 1992, verschijnt het nummer pas in 1998, twee jaar na zijn dood op 13 september 1996. In de track beschrijft de rapper het bendegeweld in Amerikaanse ghetto’s, het geweld dat hem uiteindelijk zelf op 25-jarige leeftijd fataal wordt na een schietpartij in Las Vegas.

Changes is de grootste hit van de vele postume tracks die na Shakurs dood zijn uitgebracht. Sterker nog: na zijn dood verschijnen in totaal zes albums, terwijl de rapper er in zijn leven slechts vier uitbrengt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Idealistische raps

Met zijn tracks laat Shakur een maatschappijkritisch geluid horen, waarin hij pleit voor een betere behandeling voor mensen van Afro-Amerikaanse afkomst. In Changes zit bijvoorbeeld een verwijzing naar Huey P. Newton, de oprichter van de Black Panther Party die in 1989 wordt doodgeschoten.

Quote

It's time to fight back, that's what Huey said / Two shots in the dark, now Huey's dead

2Pac, Changes

In het nummer concludeert 2Pac dat de veranderingen waar de burgerrechtenbeweging sinds halverwege de vorige eeuw voor strijden, nog niet hebben plaatsgevonden. De rapper geeft aan dat zwarte Amerikanen geen eerlijke kans hebben om geld te verdienen, en daarom gedwongen worden tot een leven vol criminaliteit.

Quote

I'm tired of bein' poor, and even worse I'm black / My stomach hurts, so I'm lookin' for a purse to snatch

2Pac, Changes

Ook Shakur weet uiteindelijk niet te ontkomen aan het bendegeweld. Hij raakt betrokken in de strijd tussen rappers van de westkust van Amerika – 2Pac woont in Californië – en de oostkust, de uitvalsbasis van The Notorious B.I.G. Er gaan zelfs even complottheorieën rond over zijn betrokkenheid bij de dood van Shakur, waarvoor nooit een dader is gearresteerd.

Bruce Hornsby

De gepassioneerde raps van Shakur worden in Changes begeleid door een bekende pianomelodie: die van The Way It Is, het nummer van Bruce Hornsby & the Range uit 1986. Ook dat nummer is een aanklacht tegen de ongelijkheid in de Amerikaanse maatschappij, met verwijzingen naar de burgerrechtenbeweging en de kloof tussen rijk en arm.

De twee muzikanten ontmoeten elkaar nooit, in 1997 ontvangt Hornsby bericht dat het nummer is opgedoken en op het Greatest Hits-album van de rapper zal verschijnen. “Toen dat album uitkwam, werd het me opgestuurd”, vertelt Hornsby aan LA Weekly. “Sindsdien ben ik fan van hem. Ik was geschokt door zijn creativiteit. Hij was zo slim, oprecht en diep.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Greatest Hits-album van Shakur brengt Hornsby nog wel een keer in een ongemakkelijke situatie. Wanneer de zanger eind jaren negentig wordt uitgenodigd op het kerstfeest van een Amerikaanse senator, besluit zijn vrouw om het album in de auto op te zetten.

“We kwamen bij het huis aan, en er waren wat zwarte jongens aan het werk, die hielpen met het parkeren van de auto’s”, vertelt Hornsby. “Net toen ik de sleutel overhandigde, hoorde je ‘I fucked your bitch / You fat motherfucker’ uit de autoradio komen. Die jongens keken me eerst geschrokken aan, en vervolgens begonnen ze keihard te lachen.”

2Pac in de NPO Radio 2 Top 2000

Met Changes staat 2Pac in 2023 op plek 583 in de NPO Radio 2 Top 2000. Zijn twee andere noteringen zijn Dear Mama en California Love. The Way It Is van Bruce Hornsby & The Range staat op 1557.

Ster advertentie
Ster advertentie