NPO Radio 2 Top 2000

Producer George Martin (90) overleden

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Producer George Martin (90) overleden

De 'vijfde Beatle' is overleden. De producer van vrijwel alle The Beatles hits is 90 jaar oud geworden. NPO Radio 2 zal vandaag in elk programma een nummer draaien van The Beatles / George Martin.

George Martin hielp in 1962 The Beatles aan hun eerste platencontract. Hij produceerde en arrangeerde vrijwel al hun hits. Nadat The Beatles ermee ophielden, werkte Martin met Paul McCartney aan diens solowerk. Behalve met The Beatles werkte Martin onder meer met Elton John, Bob Dylan en Dire Straits.

In 1996 is hij geridderd, vanwege zijn grote bijdrage aan de Britse muziek.

Ringo Starr over Martins overlijden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Vijfde Beatle

Behalve 'sir' had George Martin nog een, misschien wel belangrijker, eretitel: het onofficiële, liefkozende 'de vijfde Beatle'. Deze titel verdiende hij door achter de schermen van zeer grote invloed te zijn op het geluid en het succes van The Beatles,

George Martin was vanaf 1955 manager bij Parlophone, een dochter van EMI. Nadat The Beatles in de Abbey Road studio voor hem speelden, bood hij hen een een platencontract aan.

Dat was in 1962. Het was de start van een nauwe samenwerking tussen George Martin en de fab four. Martin was gedegen muzikaal geschoold aan de Guildhall School of Music. Als producer en arrangeur tilde hij hun muziek naar een hoger plan. Denk daarbij aan de blazerssectie dat hij toevoegde aan 'Penny Lane' of de grote orkestratie van 'I Am The Walrus'.

Voor ze bij Parlophone aanklopten, was de ruw klinkende demo van The Beatles al door verschillende mensen in de prullenbak gegooid, George Martin herkende door de opnamekwaliteit heen de kracht van het viertal en had de middelen in huis om die kracht te polijsten.

Quote

George Martin heeft ons gevormd als studiomuzikanten

John Lennon, 1971

Alle albums op één na

'Let It Be' is het enige album van The Beatles dat niet door George Martin werd geproduceerd. Vanwege strubbelingen binnen de band kwam het erop neer dat John Lennon het album destijds 'alleen' heeft afgemaakt. Hij huurde hiervoor een andere grote producer in, Phil Spector. Naar verluidt is Paul McCartney hier nog altijd een beetje chagrijnig over.

Elk programma een nummer

Als eerbetoon aan George Martin en de grote invloed die hij heeft gehad op de muziek die we draaien, hoor je vandaag in elk programma een nummer van The beatles / George Martin.

Ster advertentie
Ster advertentie