NPO Radio 2 Top 2000

Simon & Garfunkel redden Central Park met benefietconcert in 1981

foto: Screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Simon & Garfunkel redden Central Park met benefietconcert in 1981

New York trekt in 1981 massaal naar Central Park toe om de onverwachte benefiet-reünie van Simon & Garfunkel te aanschouwen.

Op zaterdag 19 september 1981 redden Paul Simon en Art Garfunkel Central Park van haar ondergang. Het park wordt al tijden verwaarloosd maar budget voor een opknapbeurt is er niet. Een benefietconcert is de oplossing. Verkoop van merchandise en tv-rechten zouden geld in het laatje brengen.

Reünie

New York was jarenlang de thuisbasis van Simon & Garfunkel. Ze stonden dan ook hoog op het verlanglijstje van de organisatie. Het enige probleem was dat de zangers al bijna elf jaar uit elkaar waren. De mannen werden het eens over een reünie en kwamen, na een hoop onenigheid, tot een compromis over de setlist. Ze zouden voornamelijk gezamenlijke nummers spelen en beiden een aantal solonummers.

Een half miljoen bezoekers

Ondanks de regen stroomt Central Park 's ochtends al vol. Simon was nerveus over de opkomst, maar dat bleek ongegrond. Er kwam bijna een half miljoen man opdagen in plaats van de verwachte 300 duizend. Het werd daarmee een van de meest bezochte concerten in de VS. Simon & Garfunkel zetten in met Mrs. Robinson. Alle grootste hits komen voorbij en ook nieuw materiaal van Simon passeert de revue. Garfunkel bezingt zijn geboortestad met A Heart In New York. De kleine odes aan New York maken de toeschouwers laaiend enthousiast. Het melancholische The Sound Of Silence sluit de show af en laat het publiek extatisch achter.

Central Park weer op de kaart

De mannen waren zelf niet enthousiast over het concert. Tijdschrift Rolling Stone beschouwt het echter als een van de beste van 1981. De opnames van het optreden werden het jaar erna uitgebracht op LP en het concert zelf leverde zo'n 51.000 dollar op voor het park. Meer benefietconcerten volgden voor het park en vandaag de dag kennen we Central Park niet anders dan het bloeiende centrum van New York. De poging om Simon en Garfunkel weer bij elkaar te krijgen was tevergeefs. De twee komen nog meerdere keren bij elkaar voor kortstondige reünies, maar ze zullen nooit meer een duo vormen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Simon & Garfunkel in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2023 staan Simon & Garfunkel acht keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Naast nummers als Bridge Over Troubled Water en The Boxer staat The Sound Of Silence als hoogste notering op nummer 37.

Ster advertentie
Ster advertentie