NPO Radio 2 Top 2000

In Let It Happen geeft Tame Impala toe aan 'krachten die je niet kunt beheersen'

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Let It Happen geeft Tame Impala toe aan 'krachten die je niet kunt beheersen'

Tame Impala slaat halverwege de 10's een compleet nieuwe weg in met zijn derde album. Een van de hoogtepunten op die plaat is de moderne klassieker Let It Happen, een track vol groovy elektronische geluiden, vervormde zang en een gloednieuw mantra.

In 2015 levert Tame Impala een van de best gewaardeerde Indie-albums ooit uit: Currents. Dit derde studioalbum is de opvolger van Lonerism, dat volgens de Australische multi-instrumentalist Kevin Parker "gaat over het altijd buitensluiten van de buitenwereld". Tegen NME vertelt hij dat het in zijn vervolg Currents draait om persoonlijke vooruitgang: "In hoofdstuk één van het volgende verhaal besef je dat er op een gegeven moment zoveel kracht om je heen is dat het bestrijden ervan alleen maar meer energie kost. Er is een groot onderliggend thema van transitie, een transitie als persoon. Het gaat over toegeven aan krachten die je niet kunt beheersen, ook al lijkt je hele leven verkeerd te zijn."

Tame Impala verpakt deze boodschap in een bijna 8 minuten durend psychedelisch nummer, dat inderdaad aanvoelt als een reis door een steeds veranderend muzikaal landschap. Wellicht is de 'feel' van de track deels te verklaren door de omstandigheden waaronder Parker het nummer schrijft. Het grootste deel van Let It Happen legt hij namelijk op verschillende tijdstippen tijdens zijn tour vast: in zijn hotelkamer in Oklahoma, een festival in Hongarije of Turkije en tijdens een treinreis.

Quote

"I heard about a whirlwind that's coming 'round, it's gonna carry off all that isn't bound"

Groove

In Currents duikt Tame Impala in de wereld van pop, wat vóór de release van deze baanbrekende plaat voor zowel de Australische artiest als zijn fanbase een beetje aanvoelde als een vies woord. "Ik heb altijd van popmuziek gehouden", vertelt de singer-songwriter tegen The Guardian. "Ik houd van wat het met mijn hersenen doet." Nadere introspectie doet Parker dan ook inzien dat hij zijn liefde voor het genre niet onder stoelen en banken hoeft te steken: "Hoe meer ik mezelf afvraag waarom ik denk dat pop taboe is, hoe meer ik besef dat dit niet zo is."

Wat Parkers Let It Happen misschien nog het meest onderscheid is de 'groove'. Ondanks de overwegend elektronische en psychedelische sound, blijft het een ontzettend swingende plaat. "De ruggengraat van Tame Impala is altijd groove geweest", legt de artiest uit in een interview met Uncut. "Ik heb nooit een nummer willen maken waar je niet op kon dansen – of op tenminste grooven, ongeacht de verschillen tussen die twee dingen. Ik hoorde een paar mensen zeggen dat het meer dans- of clubgericht zou zijn, en Let it Happen is een nummer waarin ik die fantasie aan het uiten was."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beroemd gebrabbel

Tegen de Under The Radar vertelt de alleskunner dat het succes van het album grotendeels te danken is aan de ervaring die hij door de jaren heen heeft opgedaan. Tegen de tijd dat hij zijn derde album produceert, kan hij beter filteren wat nou precies 'cool' klinkt. Als hij in het nummer een soort vocoder wil inzetten, test hij het apparaat uit door te brabbelen in de microfoon. "Ik wist niet eens wat ik zei. Ik sprak woorden uit en reeg zinnen aan elkaar die eigenlijk geen woorden waren. Dat doe ik vaak als ik ideeën probeer en uitwerk, omdat ik de emotie in mij heb, maar ik heb die nog niet in woorden omgezet."

Met het idee in zijn achterhoofd de woordenbrij te vervangen door echte lyrics, laat Parker de demo maanden liggen. Maar wanneer hij weer verder wil waar hij was gebleven, lukt het hem niet de door hem gewenste groove terug te vinden. "Dus ik moest de beslissing nemen: fuck it. Ik laat de versie met het 'spreken in tongen' gewoon op het album staan." Een ironische keuze, als je bedenkt dat Let It Happen draait om de controle uit handen te geven aan grotere krachten. "Als er één nummer is waar dit is toegestaan, dan is het volgens mij deze."

Tame Impala in de NPO Radio 2 Top 2000

Tame Impala staat twee keer in de NPO Radio 2 Top 2000. The Less I Know The Better staat in 2023 op plek 636. Op plek 469 vind je Let It Happen (Albumversie).

Ster advertentie
Ster advertentie