NPO Radio 2 Top 2000

Uptown Funk: hoe 'pure vreugde' omslaat in lange studiodagen

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Uptown Funk: hoe 'pure vreugde' omslaat in lange studiodagen

Als halverwege de 10’s hitmachine Bruno Mars de handen ineenslaat met Britse producer Mark Ronson kan daar niets anders dan een megahit uitrollen. Maar hoewel Uptown Funk geboren wordt uit "pure vreugde" blijkt het afronden van het nummer een grotere uitdaging dan verwacht.

In 2014 is Mark Ronson een gewilde producer. De Brit verhuist als hij 8 jaar is naar New York en groeit op in de Amerikaanse muziekindustrie. Zijn stiefvader is niemand minder dan Mick Jones, mede-oprichter van Foreigner. En Ronson blijkt zelf ook te barsten van het talent. Als artiest brengt hij verschillende albums uit, maar hij maakt vooral naam als producer en werkt onder andere met Paul McCartney voor zijn album en gelijknamige single New, Adele's track Cold Shoulder en Duran Durans All You Need Is Now.

Bruno Mars timmert ondertussen net zo hard aan de weg. Nadat de Amerikaan in 2004 bij Motown tekent, schrijft hij eerst voor artiesten als Cee Lo Green en r&b-zangeres Brandy. Maar in 2010 laat hij ook een andere kant van zichzelf zien en scoort hij samen met BoB de wereldhit Nothin' On You. Niet veel later doet hij dat in samenwerking met Travie McCoy nog eens dunnetjes over met de single Billionaire. Daarna staat de deur wagenwijd open en lanceert de dan 25-jarige Mars nog datzelfde jaar zijn solo debuutalbum Doo-Wops & Hooligans, met daarop hits als Just the Way You Are en Grenade.

'Pure vreugde'

Als Ronson bezig is met zijn nieuwe album Uptown Special vliegt hij een aantal grote namen in om hem daarbij te helpen. "Ik had al gewerkt met Bruno en ik wist dat ik hem op het album wilde", vertelt de muzikale duizendpoot in een interview met 3voor12. Als hij op een avond de studio binnenstapt van zijn Amerikaanse collega, beginnen ze samen te jammen. "Bruno drumde, ik speelde bas en Jeff (Bhasker) speelde piano", vertelt Ronson. "Bruno ging zitten en speelde een hele simpele beat. Het is dezelfde beat die je in een miljoen andere nummers hoort."

Ondanks die welbekende beat, gebeurt er toch iets magisch. "Het nummer kwam voort uit een moment van pure vreugde: wij die aan het jammen waren in een ruimte, de muziek spelende waar we het meest van houden", vertelt Ronson na de 58ste editie van de Grammy’s.

Een goed begin...

Een goed begin is het halve werk. Maar na dat eerste magische moment het nummer afmaken, blijkt geen gemakkelijke opgave. "Het duurde zo lang. Dan schreven we weer een vers, dan dachten we: 'Dit is niet goed genoeg.' En dan gooiden we het weer weg - we hadden delen - en pikten het dan een maand later weer op." Maar de aanhouder wint. "Na 6 maanden, terwijl Bruno de hele wereld overging voor zijn tour, maakten we het nummer af", vertelt Ronson. "Toen we het af hadden, voelde het zo goed. Want ik dacht dat we het nooit af gingen krijgen. Dus toen het klaar was, was ik heel tevreden en was ik er trots op. En blij dat we hadden doorgezet."

Het resultaat is een funky r&b-nummer met een 80’s sausje. Het groovy Uptown Funk mag dan bloed zweet en tranen hebben gekost, de lange dagen in de studio blijken niet voor niets geweest. In binnen en buitenland schiet het nummer naar de hoogste regionen van de hitlijsten en in 2016 wordt Uptown Funk zelfs beloond met een Grammy voor Record of the Year. Tijdens de persconferentie vertelt een trotse Mark Ronson – met de award stevig in zijn handen geklemd – dat hij blij is dat hij samen met Mars een dansbare plaat heeft gemaakt: "Muzikanten die instrumenten bespelen, kan nog steeds iets doen op de dansvloer, waar mensen op reageren. Er is iets menselijks aan de uitvoering."

Dus draai die volumeknop omhoog, trek je dansschoenen aan en geniet van deze jubilerende hit:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uptown funk in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Uptown funk op plek 771 in de lijst der lijsten. Benieuwd hoe het nummer het door de jaren heen doet? Bekijk hier dan de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie