NPO Radio 2 Top 2000

'Onbezorgd liefdesliedje' Als Ze Er Niet Is zorgde voor kracht in donkere dagen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 'Onbezorgd liefdesliedje' Als Ze Er Niet Is zorgde voor kracht in donkere dagen

De Dijk-zanger Huub van der Lubbe is deze week 70 jaar geworden. Om deze feestelijke gebeurtenis te vieren, duiken wij in een van zijn grootste hits Als Ze Er Niet Is.

De Dijk wordt in 1981 gevormd uit de restanten van de band Stampei. Drijvende kracht(en) achter de band zijn de broers Huub en Hans van der Lubbe. In de jaren 80 scoort de groep al hits als Mag Het Licht Uit, Dansen Op De Vulkaan en Ik Kan Het Niet Alleen.

Eenzaam

En ook in de jaren 90 blijft De Dijk hart aan de weg timmeren. In 1994 is De Blauwe Schuyt alweer het derde album van dit decennium. Als Ze Er Niet Is is de eerste single op de plaat en met dit nummer behaalt De Dijk de dertiende plaats in de Mega Top 50. Het nummer is daarmee de hoogste notering voor de band ooit.

In Als Ze Er Niet Is beschrijft zanger Huub van der Lubbe de eenzaamheid en leegte die hij voelt als zijn partner Teuntje en zijn dochter Mira niet bij hem zijn. "Met Teuntje en onze dochter Mira was ik op vakantie geweest", schrijft hij er zelf over. "Ik moest eerder naar huis, Mira en Teun bleven met wat vrienden nog een week in Normandië. Niets aan de hand, maar ineens welde dat liedje in me op toen ik die week alleen thuis was."

Strijd tegen borstkanker

Een "onbezorgd liefdesliedje", noemt Van der Lubbe het zelf. Maar kort nadat het gezin terug is van vakantie, wordt bij Teuntje borstkanker geconstateerd. En die ziekte geeft het nummer een nieuwe betekenis. De avond voordat ze onder het mes moet, neemt de zanger het nummer op in de studio. Of de spanning terug te horen is in het nummer weet Van der Lubbe niet, maar het gaf hem wel het gevoel dat hij de ziekte een klein beetje kon bezweren.

Het succes van het nummer heeft volgens Van der Lubbe indirect invloed gehad op Teuntjes strijd tegen kanker. "Mensen uit onze kring wisten wat er speelde, hoorden het lied, hoorden ons verhaal erin terug, en Teuntje ontleende aan hun reacties een soort uithoudingsvermogen, het vermogen om sterk te blijven te staan."

Als Ze Er Niet Is

In 2021 viert De Dijk zijn 40-jarig jubileum. In Muziekcafé spelen ze voor een select aantal luisteraars een exclusieve sessie in een leeg Ziggo Dome. Ook Als Ze Er Niet Is passeert de revue. Hieronder luister je het nummer én het gehele optreden in de Ziggo Dome.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Dijk Muziekcafé

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Dijk in de Top 2000

De Dijk heeft in 2022 vijftien noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Als Ze Er Niet Is is er daar natuurlijk één van: het nummer staat op plek 212. Niemand In De Stad staat dit jaar het hoogst op nummer 155.

Ster advertentie
Ster advertentie