NPO Radio 2 Top 2000

Michael Kiwanuka: Geen rechte lijn naar succes

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Michael Kiwanuka: Geen rechte lijn naar succes

Het was een goed jaar voor Michael Kiwanuka tijdens de Top 2000. Cold Little Heart steeg met 16 plekken naar de 49e plek. Zijn succes bereikte hij niet zonder de nodige tegenslagen.

De Engelse soulmuzikant is ook dit jaar weer vertegenwoordigd in de lijst der lijsten. Zo stijgt Cold Little Heart met 16 plekken naar nummer 49. Home Again komt binnen op de 1149e plek dit jaar, 102 plekken lager dan afgelopen jaar. Zijn derde notering Love And Hate staat dit jaar op de 1028e plek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgebrand

Zelden is de weg naar de top één lange rechte, zo ook voor Kiwanuka. Na zijn succesvolle eerste album Home Again uit 2012 en de bijbehorende promotionele activiteiten plus drukke tour, is Kiwanuka opgebrand. Muzikaal en psychisch zit hij er doorheen en lijkt zelfs even definitief te willen stoppen als muzikant.

Samenwerking Kanye West

​In deze zware periode brengt het management Michael in contact met nieuwe mensen, zoals Kanye West. Echter zonder succes. In de woorden van Kiwanuka: "Kanye wilde dat ik een kamer in zou gaan en mezelf zou zijn. Dat is het leukste wat je kunt doen en het beste voor mijn carrière, maar ik was er niet klaar voor." Kiwanuka verlaat dus die opnamesessies. Hij laat zijn gitaar en een sjaal achter en gaat naar huis, herinnert hij zich.

Nieuwe creatieve flow

Een samenwerking met onder meer producer Brian 'Danger Mouse' Burton leidt een hele nieuwe fase als artiest in: "Voordat ik met hem samenwerkte schreef ik met mijn akoestische gitaar, of misschien een piano. […] Maar hij (Danger Mouse, red.) start met een baslijn, akkoorden of een beat en de rest komt later […] Ik realiseerde me dat dat de reden was dat zijn muziek zo klopt.”

Deze invloeden tezamen zorgden voor een nieuwe creatieve flow voor de artiest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Last van stembanden

​Bij zijn rentree met het album Love & Hate gaat het weer mis: Kiwanuka heeft in 2016 zo’n last van zijn stembanden dat hij zijn hele Amerikaanse tour moet afzeggen. Hij vindt kracht in zijn christelijk geloof, iets waar zijn management liever van heeft dat hij dat publiekelijk uit: "Het is niet cool en mensen willen cool."

Volg de NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

>> KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2021 TE BEKIJKEN <<

Ster advertentie
Ster advertentie