NPO Radio 2 Top 2000

Terug naar de 80's met een nerveuze Nena op Pinkpop

foto: Still Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Terug naar de 80's met een nerveuze Nena op Pinkpop

Vandaag is de Duitse zangeres Nena jarig! Om deze heugelijke dag goed te vieren, blikken we terug op haar Pinkpop-optreden uit 1983.

De band

Begin jaren '80 breekt de band Nena door met nummers zoals 99 Luftballons, Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann en Nur Geträumt. Het bestaan van de band duurt relatief kort. 3 jaar na het uitbrengen van de laatste hit Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann gaat de band uit elkaar en gaat frontzangeres Gabriele Kerner alleen door onder haar bijnaam Nena.

'Alle mensen kunnen mij zien'

In 1983, in de hoogtijdagen van de band, brengt de groep een bezoek aan Nederland. Op maandag 23 mei 1983 staat Nena geprogrammeerd op Pinkpop, samen met andere grote namen zoals Simple Minds, Men At Work en Doe Maar.

En dat maakt duidelijk indruk, want als vooraf aan het optreden de band een kort interview geeft aan de Nederlandse pers vertelt de zangeres dat ze heel zenuwachtig is: "Ik ben juist erg nerveus. Over een paar minuten begin ik te trillen. Het moeilijke is dat we overdag spelen en dat we geen lichtshow hebben. Alle mensen kunnen mij zien en andersom."

Nena of Nena?

In het interview wordt ook gevraagd naar de verwarring van de bandnaam. De bijnaam van de zangeres wordt vaak verward met de bandnaam. Beide heten namelijk Nena. Volgens frontvrouw Gabriele ligt deze verwarring toch vooral bij de pers: "Alleen voor de pers is het moeilijk. Zij willen mij als frontvrouw voorop hebben en ja ik ben Nena, maar de band ook. Ik zou willen dat de hele band dezelfde aandacht krijgt en niet alleen ik", aldus Nena.

Check hieronder de legendarische show op Pinkpop in 1983, waar de band vier hits laat horen: Leuchtturm, Ich Lieb Dich, 99 Luftballons en Nur Geträumt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nena in de Top 2000

Nena heeft drie noteringen in Top 2000. 99 Luftballons op nummer 357, Anyplace, Anywhere, Anytime met Kim Wilde op nummer 985 en Nur Geträumt op nummer 1382.

Ster advertentie
Ster advertentie