NPO Radio 2 Top 2000

Counting Crows' Adam Duritz droomt in Mr. Jones van roem

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Counting Crows' Adam Duritz droomt in Mr. Jones van roem

Counting Crows-frontman Adam Duritz droomt als jonge muzikant van roem en schrijft Mr. Jones over deze wens. Maar is de aanbidding wat hij ervan verwachtte als het nummer een hit wordt en de zanger daadwerkelijk beroemd is?

Mr. Jones - een karakter dat is vernoemd naar Marty Jones, de vriend waarmee Duritz voor Counting Crows de band The Himalayans vormt - is een jonge muzikant die droomt van één ding: beroemd worden. "Als iedereen van me houdt, zal ik nooit eenzaam zijn." Maar zal roem echt alles beter maken?

'Als we rocksterren waren...'

Duritz en gitarist David Bryson schrijven het nummer, nadat Duritz en zijn vriend Jones samen een concert van Jones’ vader in San Francisco hebben bezocht. De twee besluiten de avond voort te zetten in een bar, waar ze alletwee te verlegen zijn om op een vrouw af te stappen. "We maakten grapjes tegen elkaar dat als we grote rocksterren waren in plaats van losers en low-budget muzikanten, het gemakkelijker zou zijn." Als de vrienden later die avond afdruipen, schrijft een teleurgestelde maar geïnspireerde Duritz als hij thuiskomt Mr. Jones.

De realiteit

In 2013 blikt Duritz in een interview met Carl Wiser terug op die hunkering naar roem. Het is volgens de zanger dwaas om te denken dat de aanbidding van fans je gelukkiger zal maken, maar hij moet ook toegeven dat het lastig is weerstand te bieden tegen die gedachte. "Je zou moeten weten dat het niet waar is. Ten eerste bestaat er niet zoiets als 'iedereen houdt van mij'. Niemand kent je in dat geval écht. Dus ik wist dat het niet zo zou gaan. Maar je wilt het toch; je wilt dat het leven makkelijker wordt, je wilt een rockster worden, zodat het makkelijker is om met een meisje te praten. Maar je bent dezelfde persoon die later met het meisje praat. Dus het lost niets op."

Met 'Mr. Jones' scoort Counting Crows een enorme hit in de Verenigde Staten. Het album August And Everything After gaat daar miljoenen keren over de toonbank. Maar als Duritz met Counting Crows beroemde muzikant wordt, vindt hij het helemaal niet zo prettig dat hij overal wordt herkend. En telkens als hij op het podium Mr. Jones zingt, een nummer over het verlangen naar roem, houdt hij daar een bittere nasmaak aan over. Hij zingt het nummer dan ook liever niet meer. Duritz stopte zelfs een jaar lang met het schrijven van nieuwe muziek. En het tweede album van Counting Crows, Recovering the Satellites wordt pas 3 jaar na de debuutplaat uitgebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Counting Crows in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Counting Crows drie keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Mr. Jones is de tweede notering voor de band en staat op plek 1180.

Ster advertentie
Ster advertentie