NPO Radio 2 Top 2000

Beatles versus de Stones in de NPO Radio 2 Top 2000 van 2023

foto: ANP / bewerkt door NPO Radio 2
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Beatles versus de Stones in de NPO Radio 2 Top 2000 van 2023

Het is een decennia-oude discussie: zijn The Beatles nu beter dan The Rolling Stones of andersom? Zonder er enig waardeoordeel over te vellen, kunnen we wél prijsgeven welke van de twee hoger binnenkomt in de NPO Radio 2 Top 2000 met diens nieuwe nummers.

Het was een topjaar voor liefhebbers van de twee grootste bands uit de 60s, want zowel The Beatles als The Rolling Stones brachten nieuwe muziek uit in 2023. Paul McCartney en Ringo Starr maakten een oude demo van John Lennon af met behulp van een oude gitaarpartij van George Harrison en kunstmatige intelligentie. Dit werd de ‘laatste’ Beatles-single Now And Then. Mick Jagger en consorten brachten zelfs een volledig album uit met nieuwe composities – de eerste in achttien jaar! Maar welk van de twee scoort beter in de Top 2000?

Now And Then

De strijd tussen The Beatles en de Stones wordt in de 25e editie van de Top 2000 gewonnen door The Beatles – in elk geval wat nieuwe binnenkomers betreft. Now And Then komt namelijk op nummer 667 binnen. Het nummer had eigenlijk in 1996 op het derde deel van de Anthology-reeks van The Beatles moeten staan, net als de destijds ‘nieuwe’ nummers Real Love en Free As A Bird. Vanwege ruis op de originele demo-opname van Lennon uit de jaren 70 was het cassettebandje lange tijd onbruikbaar. Dankzij door regisseur Peter Jackson ontwikkelde AI horen we Lennon nu kristalhelder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sweet Sounds Of Heaven

De nieuwe muziek van The Rolling Stones komt ook de Top 2000 binnen. De hoogste nieuwkomer van ’s werelds oudste rockband is Sweet Sounds Of Heaven, waarbij de rockers worden bijgestaan door Stevie Wonder op piano en Lady Gaga op zang. Het nummer is te vinden op het afgelopen najaar verschenen nieuwe Stones-album Hackney Diamonds. In de Top 2000 komt Sweet Sounds Of Heaven binnen op nummer 754. Dat is 87 plekken lager dan Now And Then van The Fab Four.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online.

KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2023 TE BEKIJKEN

Ster advertentie
Ster advertentie