NPO Radio 2 Top 2000

Hoe debuutalbum Van Halen hun een carrièreboost gaf

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe debuutalbum Van Halen hun een carrièreboost gaf

Het debuutalbum Van Halen betekent het begin van een succesvolle carrière voor de gelijknamige band. Binnen acht maanden is het album platina in Amerika.

In 1972 richt Eddie van Halen samen met broer Alex en bassist Mark Stone de groep Mammoth op. Aangezien nog een band zich met deze naam identificeert, veranderen ze het uiteindelijk naar Van Halen. David Lee Roth voegt zich later toe als leadzanger van de band.

Starwood

Het succes van de band begint na een show in Starwood, Santa Monica. Daar worden de mannen ontdekt door Mo Ostin en Ted Templeman van Warner Bros Records. Eén dag na de show tekenen ze hier een contract. Templeman besluit een album met de band uit te brengen. Het duurt een paar maanden voordat Van Halen kan beginnen aan dit album aangezien Templeman nog bezig is met Living On The Fault Line van de Doobie Brothers. “Ted heeft ons geholpen om onze live sound op een album te verwerken”, vertelt Eddie van Halen tegen Steven Rosen van Classic Rock. “Ik vind het een goed debuutalbum. We wilden de spanning terug in de rock ’n roll-wereld brengen, want het lijkt alsof veel artiesten zijn vergeten waar rock ’n roll om draait.”

Debuutalbum

Van Halen wordt opgenomen in de Sunset Studio in oktober 1977 voor 40.000 euro. Het wordt uiteindelijk uitgebracht op 10 februari 1978. Het album wordt geproduceerd in samenwerking met Templeman en producer Donn Landee. "In slechts twee uur waren 28 nummers klaar en geknipt. Toen wisten we het zeker, deze band weet hoe het moet", vertelt Landee tegen Van Halen Desk News. Het belandt op plek 19 van the Billboard 200. Maar liefst 10 miljoen exemplaren worden verkocht en is daarmee een diamanten plaat in Amerika. In Nederland behaalt het album platina. Nummers die op het album staan zijn onder andere de hits Runnin' With The Devil, Jaimie's Cryin en Ain't Talkin' 'Bout Love.

Check hieronder een live versie van Runnin' With The Devil':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 6 oktober 2020 is de muziekwereld diep geschokt als bekend wordt dat gitarist Eddie van Halen, Amerikaan met Nederlandse roots, op 65-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker.

Top 2000

In 2020 heeft Van Halen zes noteringen in de Top 2000 met Jump als hoogste notering op plek 290. Bekijk de statistieken voor het stijgen en dalen van de nummers door de jaren heen.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie