Naar homepage
Top 2000

De kwetsbare authenticiteit van Ramses Shaffy live

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De kwetsbare authenticiteit van Ramses Shaffy live

Ramses Shaffy is een legende in de Nederlandse muziekgeschiedenis en zijn optredens door de jaren heen zijn daar een groot onderdeel van. Zo ook zijn optreden van ‘Pastorale’ met Liesbeth List bij Cor & Co in 1997.

Ramses Shaffy (1933-2009) werd op 29 augustus 1933 geboren in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Tot zijn zesde levensjaar zou hij de Nederlandse taal niet kennen, maar dan komt hij terecht in een muzikaal pleeggezin in Leiden. Piano en zang staan centraal. En dat kunnen we er nu nog vanaf zien, maar bovenal horen, in opnames uit de afgelopen zestig jaar. De zanger, tekstschrijver en acteur werd vooral bekend om zijn chansons 'Sammy', 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' en natuurlijk 'Pastorale'. Zijn oeuvre binnen de vaderlandse muziekgeschiedenis is invloedrijk en zijn authenticiteit onmiskenbaar, met name in live optredens.

'Pastorale'

Shaffy werkte gedurende zijn carrière graag en veel samen met Liesbeth List, die dit jaar overleed, zoals ook in dit legendarische optreden te zien is. Ze zijn te gast bij het muziekprogramma Cor & Co, waarin pianist Cor Bakker zijn gasten muzikaal begeleidt in het grandioze nummer 'Pastorale' uit 1968. Het nummer, geschreven door Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot, beschrijft een gesprek tussen de zon (Shaffy) en de Aarde, in de vorm van een kind aan het strand (List). De tekst, zoals Bakker omschrijft, is wat gedateerd, nog uit de 'flowerpower' periode, maar als hij vraagt of ze het zouden veranderen is het antwoord van beide stellig nee. List: "De mensen die het kennen, die zouden dat niet pikken, opeens een andere tekst op 'Pastorale'. Dat is heilig."

En gelukkig maar. Want vandaag de dag kunnen we nog volop genieten van hun prachtige uitvoering van 'Pastorale' van 31 oktober 1997 bij Cor & Co, die hieronder te bekijken is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2019 heeft Ramses Shaffy zes noteringen in de Top 2000. De hoogste notering is met de chanson 'Pastorale', samen met Liesbeth List, op nummer 73. Benieuwd hoe 'Pastorale' door de jaren heen gestegen of gedaald is in de Top 2000, bekijk dan hier de statistieken.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie