NPO Radio 2 Top 2000

Legendarisch live: Stevie Nicks zingt Edge Of Seventeen tijdens Rock & Roll Hall of Fame introductie

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Legendarisch live: Stevie Nicks zingt Edge Of Seventeen tijdens Rock & Roll Hall of Fame introductie

In 2019 is Stevie Nicks de eerste vrouw die tweemaal werd opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. De zangeres wordt die avond niet alleen geprezen, maar verschijnt zelf ook op het podium waar ze haar optreden afsluit met een indrukwekkende uitvoering van het persoonlijke Edge of Seventeen.

In december 1980 krijgt Stevie Nicks in korte tijd twee keer slecht nieuws voor haar kiezen. Op 8 december wordt John Lennon neergeschoten en vermoord in New York. Niet veel later sterft ook haar oom aan kanker.

Dubbel verlies

"Ik was in Australië toen John Lennon werd neergeschoten”, vertelt Nicks in de Live In Concert-video van haar Bella Donna tour. "Iedereen was er kapot van. Ik kende John Lennon niet, maar ik kende Jimmy Iovine, die in de jaren 70 veel met John samenwerkte, en hoorde alle liefdevolle verhalen die Jimmy vertelde over hem."

Als de zangeres terugkeert naar de Verenigde Staten begint ze met het schrijven van een nieuw nummer, als het noodloot nogmaals toeslaat. "Precies toen ik in Phoenix aankwam, kreeg mijn oom kanker, werd heel snel erg ziek en stierf binnen een paar weken. Mijn neef John Nicks en ik waren in de kamer toen hij stierf." Als haar oom sterft, zijn alleen zij en John in de kamer. Nicks rent door de gang op zoek naar familie. "Ik dacht: waar is mijn moeder? Waar zijn z’n vrouw en de rest van de familie?" Zodra ze thuis is, kruipt de zangeres meteen achter haar piano om het nummer - waarin ze nu de dood van twee mannen moet verwerken - af te maken.

De witte duif

In de video vertelt Nicks ook over de kenmerkende witte duif uit haar songtekst. "Voor mij was de duif voor John Lennon de vredesduif, en voor mijn oom was het de duif die in de saguaro-cactus leeft”, vertelt ze. De duif werd spannend en verdrietig en tragisch en ongelooflijk dramatisch. Elke keer als ik dit lied zing, heb ik de mogelijkheid om terug te gaan naar die periode van 2 maanden waarin het allemaal gebeurde."

Het nummer blijft haar dierbaar en bakent altijd het einde van een van haar optredens af. "Ik heb het nooit veranderd en ik kan me niet voorstellen dat ik mijn show met een ander nummer zou eindigen. Het is zo'n krachtig, persoonlijk moment dat ik deel in dit nummer."

Rock & Roll Hall of Fame

Op 29 maart 2019 wordt Stevie Nicks als eerste vrouwelijke muzikant tweemaal opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame als ze wordt ingewijd voor haar solocarrière. Ze trapte de avond af met Stand Back en brengt ook Leather And Lace en Stop Draggin' My Heart Around ten gehore. Natuurlijk sluit de zangeres ook dit optreden af met Edge Of Seventeen; een uitvoering waar zelfs Brian May voor moet gaan staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Edge of Seventeen in de NPO Radio 2 Top 2000

Stevie Nicks Edge of Seventeen staat in 2023 op plek 1542. Check hier hoe het nummer door de jaren heen stijgt en daalt in de NPO Radio 2 Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie