NPO Radio 2 Top 2000

Liam Gallagher over Wonderwall: 'Ik kan dat fucking nummer niet meer uitstaan'

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Liam Gallagher over Wonderwall: 'Ik kan dat fucking nummer niet meer uitstaan'

Wonderwall van Oasis is in 1995 een van de grootste en succesvolste hits van de band. Het nummer zorgt voor de Amerikaanse doorbraak. Echter is frontman Liam daar niet over te spreken.

De hit wordt geschreven door Noel Gallagher. Wonderwall heet dan nog Wishing Stone. De eerste reactie van broer Liam is overigens niet erg enthousiast volgens NME: "Wat denk je dat je aan het doen bent, eikel? We zijn toch geen funkband?"

Gegeven aan Liam

Er wordt nog wat gesleuteld aan de baslijn en dan wordt het toch opgenomen. Noel is eerst van plan het nummer zelf te zingen, maar geeft hem uiteindelijk aan Liam. Wel geeft hij zijn broer een keuze, hij mag of Don’t Look Back In Anger zingen of Wonderwall. Het nummer van Oasis is inmiddels zo succesvol dat Liam Gallagher er een hekel aan heeft, of zoals de zanger het zelf zegt tegen MTV: "Ik kan dat fucking nummer niet meer uitstaan. Elke keer als ik het moet zingen, moet ik kokhalzen. Het probleem is alleen dat het een groot nummer voor ons is. Je gaat naar Amerika en ze zeggen: 'Bent u meneer Wonderwall?' Je wil iemand dan een klap geven."

Denkbeeldige vriend

De betekenis achter de tekst van Wonderwall is niet helemaal duidelijk. Het leek over Noel Gallagher's verloofde te gaan, Meg Matthews. Nadat het stel in 2001 gaat scheiden, vertelt Noel zijn verhaal over Wonderwall aan BBC NEWS: "De betekenis van het nummer is van me afgenomen door de media, en hoe vertel je je vriendin dat het niet over haar gaat nadat ze ergens heeft gelezen dat het wel zo is? Het is een nummer over een denkbeeldige vriend die je komt redden van jezelf."

Bus ticket

Zanger Liam heeft zo zijn eigen omschrijving van het nummer: "Het is als het zoeken naar een bus ticket, je probeert hem te vinden, de klootzak, en als je hem dan eindelijk vindt en je pakt het: 'het is m'n wonderwall'." De zanger legt verder uit aan Rolling Stone in 1996: "Een 'wonderwall' kan alles zijn. Het is gewoon een mooi woord."

Quote

Hoe vertel je je vriendin dat het niet over haar gaat nadat ze ergens heeft gelezen dat het wel zo is?

Noel Gallagher

Betere cover

Ondanks de onduidelijk betekenis en de wat milde reactie binnen de band, wordt Wonderwall en het album (What’s the Story) Morning Glory? een gigantisch succes. Het is het snelst verkopende album in Groot-Brittannië sinds Bad van Michael Jackson. De mannen van Oasis vinden zelf de versie van Ryan Adams overigens beter dan hun eigen Wonderwall. "Ik denk dat Ryan Adams de enige persoon is die dat nummer ooit goed heeft begrepen. Ik zou graag de Ryan Adams-versie spelen, maar voor 60.000 Oasis-fans zou dat niet mogelijk zijn", aldus Noel in een interview met SPIN.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

Wonderwall stond in 2021 op nummer 146 in de Top 2000. Benieuwd hoe het nummer zich door de jaren heeft bewogen? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie