NPO Radio 2 Top 2000

Het langdurige proces van Where Is The Love van The Black Eyed Peas

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het langdurige proces van Where Is The Love van The Black Eyed Peas

Wie denkt dat The Black Eyed Peas het nummer Where Is The Love snel op band hadden staan, heeft het mis. Een inkijkje in het uitgebreide proces van één van hun Top 2000-hits.

9/11 als aanleiding

Where Is The Love? The Black Eyed Peas hebben over liefde in ieder geval niets te klagen, want het nummer staat op plek 855 in de Top 2000. De aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001 zijn voor de groep de aanleiding om de track te maken. Bandlid Taboo: "Ik herinner me nog goed dat Will.i.am de kamer binnen rende en zei dat we werden aangevallen. Er was heel veel separatisme en racisme en we vroegen ons maar één ding af: Waar is de liefde?"

Release laat lang op zich wachten

De band begint in het najaar van 2001 met het schrijven van de songtekst. Toch komt Where Is The Love pas in 2003 uit. De opnames van een strijkpartij en het inzingen van de zangpartijen door het nieuwe bandlid Fergie zorgen voor vertraging. Ook hebben The Black Eyed Peas tijd genomen om hun sound aan te passen, in de hoop een groter publiek te bereiken.

De rol van Justin Timberlake

Het nummer is mede geschreven door Justin Timberlake. Hij heeft ook meegezongen op de track. Toch wordt Timberlake niet vermeld als meewerkend artiest en hij komt ook niet de videoclip niet voor. Zijn platenmaatschappij wilde niet dat het zijn album Justified in de weg zou staan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na dertien jaar een nieuwe versie

In 2016 hebben The Black Eyed Peas na dertien jaar een nieuwe versie van Where Is The Love gemaakt. Will.i.am heeft zijn inspiratie hiervoor gehaald uit de tragische gebeurtenissen die zich op dat moment in de wereld afspeelden: "Na de aanslag in Parijs zeiden mensen: We hebben Where Is The Love weer nodig. Daarna volgden er nog aanslagen in onder meer België en Turkije." Voor de nieuwe versie van de plaat heeft de groep onder meer samengewerkt met Mary J. Blige en Jessie J.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Black Eyed Peas in de NPO Radio 2 Top 2000

The Black Eyed Peas staat in 2021 met twee noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer I Gotta Feeling op plek 573 en Where Is The Love op plek 855.

Ster advertentie
Ster advertentie