NPO Radio 2 Top 2000

Lady Gaga stort hart uit tijdens opvoering Paparazzi

foto: Still Vimeo
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Lady Gaga stort hart uit tijdens opvoering Paparazzi

In 2009 staat Lady Gaga op de planken van de MTV VMA’s. Ze besluit het nummer Paparazzi van haar debuutalbum Fame op te voeren. Het optreden zal voor menig kijker nog op de netvliezen gebrand staan als de dag dat Gaga doodbloedt op het podium.

Op de typische Lady Gaga-wijze weet de dan nog 23-jarige zangeres het publiek van de VMA’s te verbazen op het podium. Het gordijn van het podium waait open – Lady Gaga ligt op de grond en zingt een stukje van Pokerface. In samenwerking met de dansers en podiumontwerpers weet de zangeres al een heel verhaal te vertellen voordat ze het publiek weet te verrassen. Achter de zangeres ligt er een kroonluchter in gruzelementen op de grond, terwijl de zangeres daarnaast ligt. Het optreden begint dan ook liggend. De rode glimmende stenen op de kleding die Gaga draagt zorgen voor een illusie dat de zangeres uit haar borstkast bloedt. En daar stopt het echter nog niet.

Setting

De toon slaat om wanneer ze als brug tussen Pokerface en Paparazzi zingt “Amids all of these flashing lights I pray the fame won’t take my life.” Wat de kijker niet weet, is dat dit als voorbode geldt. Het publiek reageert gechoqueerd wanneer Lady Gaga zich omdraait en uit het niets bloed over het hele podium druppelt. Als een geobsedeerde fan loopt Gaga over het podium tot het nummer voorbij is en zij zichzelf aan een haak heeft opgehangen en langzaam doodbloedt.

Lady Gaga’s visie

Aan MTV News vertelt ze: “Voor mijn optreden bij MTV wist ik dat ik voor vier minuten lang dood wilde bloeden. Ik weet nog dat ik de productie van MTV dat vertelde en dat het aan de andere kant van de telefoon stil bleef. Tot er eindelijk iemand zei: ‘Ok, Gaga, dat gaan we doen. Als dat je visie is dan gaan we het gewoon laten gebeuren.’”

Jong, mooi en dood

Lady Gaga wil laten zien hoe ze denkt dat ze aan haar einde gaat komen. “Ik wil licht schijnen op hoe beroemdheden aan hun ondergang komen en hoe graag mensen daarnaar kijken. Vermoorden wij hen of zij zichzelf?” Toch zegt ze zelf ook graag naar dit soort tragedie te kijken, “Ik herinner me dat ik vroeger altijd geobsedeerd was met jonge vrouwen die jong dood zijn gegaan. Prachtige jonge actrices en dichters als Marilyn Monroe, Judy Garland en Sylvia Plath. Dus wat ik graag wilde laten zien is wanneer ik doodga, is dit hoe het eruit zal zien.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie