NPO Radio 2 Top 2000

Henny Vrienten scoort solo met Als Je Wint

foto: Bullet-Ray van Olphen
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Henny Vrienten scoort solo met Als Je Wint

Henny Vrienten wint in de lage landen vooral bekendheid door zijn tijd als frontman van Doe Maar. Maar als de groep in 1984 besluit uit elkaar te gaan, scoort de zanger samen met Herman Brood meteen een solo-hit: Als Je Wint.

Henny Vrienten voegt zich in 1980 bij Doe Maar, als bassist Piet Dekker vertrekt. Een gouden greep voor zowel de zanger als de band, want na zijn toetreden scoren de mannen van Doe Maar voor het eerst een nummer-1 hit met 32 jaar (Sinds 1 dag of 2).

Als Je Wint

De band is 4 jaar lang zeer succesvol, maar als Doe Maar in 1984 de handdoek in de ring gooit, pakt Vrienten meteen door. Zijn soloalbum met producer Jean Blaute komt al uit voordat het afscheidsconcert plaatsvindt op 14 april 1984 in de Maaspoort in Den Bosch. De eerste single is dan al een tijdje te horen. Als Je Wint staat in februari '84 zelfs al in de top 10 van de Top 40.

Maar dat succes komt voor Vrienten niet aanwaaien. Zijn partner voor het nummer, Herman Brood komt namelijk pas 3 à 4 dagen na de afgesproken opnamedatum aan in de studio in "kennelijke staat", zoals Vrienten dat in 2019 omschrijft. Nadat Brood zijn deel van het nummer inzingt, verdwijnt hij weer in een limousine vol lege drankflessen waar volgens de voormalig Doe Maar-voorman "van alles in had gezeten". De zang van Brood is dan ook niet te verstaan wanneer Blaute en Vrienten Broods aandeel terugluisteren. En Vrienten moet zijn beste Herman Brood-imitatie uit de kast halen om er nog iets van te maken.

Vrienden, ook als ze niet winnen

Maar als Erik de Zwart het duo in januari 1984 interviewt, blijkt dat de twee, ondanks de hobbelige opnamesessie, goed door een deur kunnen. Als hij gevraagd wordt naar zijn vrienden, antwoordt Vrienten: "Herman bijvoorbeeld".

Hieronder kun je het gesprek met het gelegenheidsduo en hun aansluitende optreden terugluisteren:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Henny Vrienten in de NPO Radio 2 Top 2000

Henny Vrienten staat in 2022 solo in de NPO Radio 2 Top 2000 met Als Je Wint op plek 1293. Doe Maar staat 10 keer in de lijst. De hoogste notering is voor Sinds 1 Dag Of 2 (32 Jaar), dat op plek 274 staat.

Ster advertentie
Ster advertentie