NPO Radio 2 Top 2000

Sex Pistols shockeren met God Save The Queen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Sex Pistols shockeren met God Save The Queen

In de late jaren 70 zijn de Sex Pistols een van de eerste punkbands die een groot publiek bereiken. De Britse groep weet voor veel reacties te zorgen met hun controversiële God Save The Queen.

De Britse punkrockgroep brengt het nummer in 1977 uit op het album Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols. De ophef rondom God Save The Queen, dat dezelfde titel heeft als het Engelse volkslied, met zinnen als "God save the queen / She ain't no human being / There is no future / And England's dreaming" was enorm.

Rebellie

"Het uitte mijn standpunt over de monarchie in het algemeen en tegen iedereen die je zonder erbij na te denken tot dingen verplicht," vertelt leadzanger John Lydon aan Rolling Stone. "Dat is onaanvaardbaar voor mij. Je moet het recht verdienen om een beroep te doen op mijn vriendschap en mijn loyaliteit."

De manager van de Sex Pistols, Malcolm McLaren, besluit om met de single zich vol te richten op het 25-jarig jubileum van koningin Elizabeth, dat in 1977 plaatsvindt. Op de dag van het jubileum probeert hij een optreden in Londen te regelen voor de band, maar hij krijgt al snel te horen dat de band nergens in de Britse hoofdstad terechtkan. McLaren probeert nog om de band op te laten treden op een boot op de Thames (het optreedverbod zou alleen gelden voor het vasteland), maar ook hier wordt door de autoriteiten een stokje voor gestoken.

Quote

Je moet het recht verdienen om een beroep te doen op mijn vriendschap en mijn loyaliteit

zanger John Lydon

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geschreven aan de keukentafel

John Lydon, ook bekend als Johnny Rotten, heeft het nummer al in zijn hoofd lang voordat hij begint met de Sex Pistols. In een interview met Daniel Rachel geeft hij aan: "Ik moest destijds werken op bouwplaatsen om geld te verdienen om mijn opleiding te blijven volgen en toch moest ik enorm veel belasting betalen. Ik dacht: waarom betaal ik voor die dwaze koe die niets aan mij kon geven? De Sex Pistols kwamen vervolgens op mijn pad en op een ochtend ochtend schreef ik het in één keer aan de keukentafel van mijn ouders."

Het uitbrengen van God Save The Queen blijkt ook nog voor problemen te zorgen. Platenlabel EMI heeft de Sex Pistols al eerder laten vallen en A&M Records, het label waar de band bij zit ten tijde van de opnames van het nummer, wil ook zijn handen niet branden aan het nummer, en haalt de singles vrijwel meteen na de release weer uit de winkels. Deze exemplaren zijn uitgegroeid tot enorme collector's items, die duizenden euro's waard zijn.

Uiteindelijk durft Virgin Records het wél aan om God Save The Queen uit te brengen. De track wordt niet gedraaid op de BBC, en enkele grote winkelketens weigeren om hem te verkopen. Dit lijkt allemaal averechts te werken, en God Save The Queen wordt een enorme hit: in de eerste weken gaan maar liefst 150.000 exemplaren over de toonbank. Dat zijn er veel meer dan van de andere grote hit van dat moment, I Don't Want To Talk About It van Rod Stewart, maar toch blijven de Sex Pistols op de tweede plaats in de hitlijsten steken - een stukje inmenging van bovenaf, volgens velen.

Een maand nadat het nummer wordt uitgebracht worden sommige leden van de band aangevallen door mannen die de Britse monarchie steunen. De hand van Johnny Rotten is hierdoor permanent beschadigd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heruitgave in 2022

Wanneer koningin Elizabeth II in 2022 haar 70-jarig jubileum op de troon van het Verenigd Koninkrijk viert, komt God Save The Queen opnieuw uit. In die week is het de meest verkochte vinylsingle in Engeland, dat tijdens een lang weekend helemaal in de ban is van het Platinum Jubilee.Rond de dood van Elizabeth in september van hetzelfde jaar geeft John Lydon aan dat hij niets wil weten van nieuwe aandacht voor God Save The Queen. De zanger laat in een statement weten dat de andere bandleden, met wie hij al jaren gebrouilleerd is, volgens hem proberen in te cashen op het overlijden van de koningin.

"John Lydon wil zich distantiëren van iedere activiteit van de Sex Pistols die erop gericht is om geld te verdienen aan de dood van koningin Elizabeth II. De muzikanten in de band en het management hebben een aantal verzoeken goedgekeurd tegen de wensen van John", laat de Engelsman weten op het twitteraccount van Public Image Ltd, zijn huidige band. "John heeft de tekst voor dit historische nummer geschreven, en hoewel hij de monarchie nooit gesteund heeft, vindt hij dat de familie respect verdient in deze moeilijke tijd, zoals wordt verwacht voor iedere persoon of familie na de dood van een naaste."

Sex Pistols in de NPO Radio 2 Top 2000

God Save The Queen is de enige notering voor de Sex Pistols in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2022 staat het nummer op plek 1625 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie