NPO Radio 2 Top 2000

More Than A Woman: Bee Gees' romantische bijdrage aan Saturday Night Fever

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. More Than A Woman: Bee Gees' romantische bijdrage aan Saturday Night Fever

De Bee Gees bedenken, schrijven en nemen in 1977 een groot deel van de soundtrack voor het muzikale drama Saturday Night Fever (1978) op. Meerdere discoklassiekers volgen, waaronder het romantische hoogtepunt, More Than A Woman.

In 1977 krijgt het dynamische trio, bestaande uit de broers Barry, Robin en Maurice Gibb, de opdracht van filmproducent Robert Stigwood om muziek te componeren voor de iconische film Saturday Night Fever, een belichaming van de discorage van de jaren 70.

Van impasse naar gouden materiaal

Hoewel de Bee Gees nu bekend staan als een van de populairste muziekacts ooit, is de uitnodiging op dat moment welkom. "Je moet niet vergeten dat we op dat moment redelijk tot stilstand waren gekomen", vertelt Barry Gibb in 2013 tegen The New Yorker. "Het geluid van de Bee Gees was eigenlijk saai. We hadden iets nieuws nodig. We hadden al 3 jaar geen hit meer gehad."

De groep steekt een weekend lang de koppen bij elkaar en schrijft maar liefst vijf nummers voor Stigwoods opdracht: Night Fever, Stayin’ Alive, More Than A Woman, How Deep Is Your love, en If I Can’t Have You. "Deze liedjes waren 'gold dust'", vertelt soundtrackproducer Bill Oakes in de docu The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart. "Ik kan geen andere componisten bedenken aan wie je dat had kunnen vragen en dat ze dan daarmee terug waren gekomen, zonder het script te hebben gelezen."

'Ze flipten'

Stigwood en Oakes reizen gezamenlijk af naar het Franse Chateau D'Heuroville, het 18e-eeuws kasteel waar Elton John eerder zijn album Honky Château maakt. Daar zijn de Bee Gees in februari ’77 begonnen met de opnames van hun nieuwe muziek, samen met met coproducent Albhy Galuten. Bij aankomst schrikt Oakes van het 'Chateau' dat voor hem opdoemt: "Toen ik daar aankwam, was ik geschokt, het leek wel een garage."

Maar dat gevoel verdwijnt al snel als hij samen met Robert Stigwood de ruwe demo’s hoort. "Ze flipten en zeiden dat ze geweldig zouden zijn, ook al hadden we nog steeds geen echt beeld van de film", vertelt Barry Gibb tegen The New Yorker.

Tavares

More Than A Woman wordt vervolgens doorgegeven aan de Amerikaanse R&B-, soul- en funkgroep Tavares. Hun cover is niet alleen opgenomen in de soundtrack, maar wordt in Amerika en het Verenigd Koninkrijk – in tegenstelling tot de versie van de Bee Gees – ook uitgebracht als single:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

More Than A Woman

De Bee Gees laten hun eigen versie onvoltooid op de plank liggen. Maar als de filmstudio besluit dat beide versies van het nummer zullen worden toegevoegd aan de soundtrack, moeten de broers in alle haast het nummer voltooien in Cherokee Studios, Los Angeles. Het resultaat is een mix van de kenmerkende Bee Gees’ falsetharmonieën en de discogroove van Maurice Gibb, Barry Gibb, Alan Kendall, Dennis Bryon, Blue Weaver en Joe Lala.

Hoewel de hele bijdrage aan de soundtrack voor de film immens populair blijkt, is More Than A Woman toch wel het romantisch hoogtepunt. Het nummer wordt in de film maar liefst drie keer gebruikt, waaronder in het fragment hieronder, wanner John Travolta samen met zijn love interest danst op de hartverwarmende lyrics: "Here in your arms I found my paradise, my only chance for happiness."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

More Than A Woman in de NPO Radio 2 Top 2000

In Nederland wordt de versie van de Bee Gees wel uitgebracht als single en behaalt het een bescheiden 34ste plek in de hitlijsten. In de Top 2000 doet het More Than A Woman het beter. Het nummer stijgt in 2023 naar plek 1000 in de lijst der lijsten.

Ster advertentie
Ster advertentie