NPO Radio 2 Top 2000

I Follow Rivers: hoe Triggerfinger met een koffiekopje een megahit scoorde

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. I Follow Rivers: hoe Triggerfinger met een koffiekopje een megahit scoorde

I Follow Rivers van Lykke Li is al een grote hit in 2011, maar Triggerfinger doet daar met hun creatieve live cover in de ochtendshow van 3FM nog een schepje bovenop. Met een bas, resonatorgitaar én een koffiekopje bestormen de Belgen wekenlang hitlijsten in binnen- en buitenland.

"De meeste van onze muziek is niet echt muziek waarop je kunt dansen, maar ook niet op kunt stagediven", zegt Triggerfinger-voorman Ruben Block in de Top 2000 a gogo. "Het is iets wat we altijd hebben gedaan: intense, heftige dingen maken, maar ook subtiele dingen die wat kleiner zijn qua klank en dynamiek."

En dat laatste is precies wat Triggerfinger op 12 januari 2012 in de ochtendshow van Giel Beelen etaleert. "3FM had toen de traditie dat je als band een liedje van jezelf kon spelen, maar je moest ook een liedje uit de top 10 van die week coveren", vertelt Block. Omdat hij en z'n bandgenoten Paul Van Bruystegem en Mario Goossens zo vroeg moeten optreden, boeken ze een hotel in Hilversum. "Het was ook nog niet helemaal zeker welk nummer we dan gingen spelen. Het was echt pas de avond voordien dat we zeiden: dat liedje van Lykke Li is wel een cool nummer."

Koffiekop, glas en een mes

Pas in de studio komt de cover echt tot stand, als de band op het laatste moment de akkoorden uitvogelt. "Mario had een telefoon waar hij een beat op geprogrammeerd had. Een heel simpel beatje dat supergoed werkte." Goossens: "Ik liep naar de keuken van 3FM, ik heb daar een koffiekop en een glas meegenomen en ik ben daar gaan tingedingeding'en."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3.5 minuut later is de Triggerfinger-cover van I Follow Rivers vereeuwigd. "De Belgische radio had gehoord dat we in Nederland iets heel speciaals hadden gedaan", vertelt Block. "En ineens ging dat zo snel, met Facebook. We kregen van alle kanten de vraag: waar kunnen we dat liedje kopen? Maar het was nog helemaal niet uitgebracht." Uiteindelijk brengt de band het nummer na 1.5 maand uit als download. "Toen is de bal echt gaan rollen."

'Een sprookje'

De ingetogen cover van I Follow Rivers kleurt het hele voorjaar de hitlijsten in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Triggerfinger pakt dat jaar vier belangrijke Vlaamse muziekprijzen. Bassist Paul Van Bruystegem kan het nog altijd niet geloven: "Het is helemaal ontploft. Dat hebben we totaal niet zien aankomen. Er zat geen masterplan achter, niks. Een sprookje."

Bekijk de aflevering van Top 2000 a gogo hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Triggerfinger in de NPO Radio 2 Top 2000

I Follow Rivers is het enige nummer van Triggerfinger in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer komt in 2012 binnen op plek 79 en staat in de editie van 2023 op plek 1134.

Ster advertentie
Ster advertentie