NPO Radio 2 Top 2000

Hometown Glory: Adele’s ode aan Londen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hometown Glory: Adele’s ode aan Londen

"I like it in the city when two worlds collide." Adele’s allereerste single Hometown Glory is een ode aan haar thuisstad Londen. Lees hieronder hoe de Britse zangeres op 16-jarige leeftijd geïnspireerd raakt tijdens een protest.

In 2008 maakt Adele voor het eerst haar opwacht in de Nederlandse Top 40 met singles als Chasing Pavements en Cold Shoulder. Hometown Glory is voor veel fans waarschijnlijk niet de eerste kennismaking met Adele, maar de vierde single van haar album 19 - die oorspronkelijk wordt uitgebracht als een inleidende, op zichzelf staande single in 2007 - is wel het eerste nummer dat de zangeres schrijft op 16-jarige leeftijd.

'Allereerste protest'

"Ik heb het eigenlijk op gitaar geschreven", vertelt de zangeres tijdens haar Adele at the BBC-special uit 2015. "Ik liet mijn vriend op school transponeren naar piano. Omdat ik het waarschijnlijk wel zou kunnen spelen. Maar dat zou zo’n 12 uur duren omdat ik zo’n slak op de piano ben die tegelijkertijd probeert te zingen en te spelen", zegt ze tegen Graham Norton.

De songtekst van Hometown Glory is een autobiografisch, emotioneel ode aan Londen. Als tiener in de Britse hoofdstad besluit Adele samen met haar vriendin Olivia mee te doen met het protest tegen het beleid van de toenmalige premier Tony Blair, die in 2003 besluit oorlog te voeren in Irak. "Er was een opkomst van een miljoen mensen in Londen, en we marcheerden", vertelt de zangeres over Hometown Glory in een interview met The Hollywood Reporter. "Het voelde zo krachtig." De piepjonge Adele is onder de indruk van de menigte die op de been is en voelt zich trots dat ze samen met al die andere mensen over straat loopt met hetzelfde doel. "Ik denk niet dat iedereen het weet, maar ik schreef het de dag nadat ik naar mijn allereerste protest ging."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In het gesprek met Norton vertelt de zangeres meer dan een decennium later dat Hometown Glory haar altijd dierbaar is gebleven. "Ik vind dit nummer nu heel emotioneel, omdat er zoveel is gebeurd sinds ik het schreef. En het is ongeveer 11 jaar geleden dat ik het schreef. Dus mijn hele carrière is op gang gekomen, en het is tot op de dag van vandaag nog steeds een van mijn favorieten."

Paul de Leeuw

Als Adele aan het begin van haar carrière staat, is ze meerdere keren te gast in het programma Mooi! Weer De Leeuw. Daar brengt de dan rijzende ster natuurlijk verschillende bekende nummers uit haar repertoire ten gehore, waaronder Hometown Glory. Luister hieronder dit optreden terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Adele in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Adele 15 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Hometown Glory staat op plek 1036.

Ster advertentie
Ster advertentie