NPO Radio 2 Top 2000

Pink Floyds onwaarschijnlijke en laatste reünie op Live 8

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Pink Floyds onwaarschijnlijke en laatste reünie op Live 8

Na twintig jaar scheiding van de band, herenigde Roger Waters zich in 2005 met Pink Floyd. Bob Geldof bracht de mannen bijeen voor benefietconcertenreeks Live 8.

Ter ere van de twintigste verjaardag van Live Aid kwam Bob Geldof in 2005 met Live 8. Hij organiseerde een serie van benefietconcerten in de G8-landen en Zuid-Afrika voorafgaand aan de G8-conferentie. Meer dan duizend artiesten traden op, waaronder Pink Floyd. Ditmaal zelfs met Roger Waters, die voor het eerst in vierentwintig jaar tijd weer met de band optrad.

Gekibbel

Waters besloot in 1985 Pink Floyd te verlaten, na creatieve onenigheden binnen de band. Hij startte zelfs een rechtszaak tegen de band vanwege gebruik van de bandnaam. In 2005 besloten de mannen hun gedoe aan de kant te zetten en voor het goede doel bij elkaar te komen. Zanger en gitarist van de band David Gilmour sprak over Live 8 met de Associated Press: "Het moment oversteeg de negatieve gevoelens. Het gekibbel wat Roger en de band hebben gehad in het verleden is zo kleinzielig in deze context."

Geëmotioneerd

De mannen betraden in de originele setting het Londense Hyde Park podium. Ze hadden, net als alle andere artiesten, maar twintig minuten voor hun set. Die vulden ze rijkelijk met Breathe, Money, Wish You Were Here en Comfortably Numb. Waters gaf bij de beginnoten van Wish You Were Here aan best geëmotioneerd te zijn door de reünie. Hij vond het bijzonder om weer op het podium te staan met de drie andere bandleden.

Laatste reünie

Het concert zorgde voor een toename van dertienhonderd procent in Pink Floyd platen. Gilmour heeft de opbrengsten gedoneerd aan het goede doel. De mannen zouden niet meer in de originele setting bij elkaar komen. Enige losse optredens volgen, maar Live 8 blijft de laatste reünie van Pink Floyd.

Bekijk hieronder het nummer Wish You Were Here:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfs in 2020 hebben Waters en Gilmour nog steeds een hoop onenigheid, maar ditmaal over de site van Pink Floyd. Waters zegt daarover in een video op zijn Twitterpagina het volgende: "David denkt dat de website van hem is. Ik denk dat hij denkt, omdat ik in 1985 de band verliet, dat Pink Floyd van hem is. Dat ik niet relevant ben en dat ik mijn mond moet houden."

Pink Floyd in de Top 2000

In 2020 staat Pink Floyd twaalf keer in de Top 2000. Hun hoogste notering is Wish You Were Here op nummer negen.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie