NPO Radio 2 Top 2000

You’ll remember me: hoe Eva Cassidy na haar dood doorbrak

foto: Albumhoes
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. You’ll remember me: hoe Eva Cassidy na haar dood doorbrak

Eva Cassidy, bekend van haar covers met haar akoestische gitaar, zou vandaag 60 jaar zijn geworden. Met ballads als Fields of Gold en Over the Rainbow werd Cassidy na haar dood wereldwijd bekend.

Eva Cassidy trad, eerst met The Eva Cassidy Band en later solo, vaak op in halflege kroegen en restaurants. Om het tij te keren, besloot de zangeres met haar spaargeld een album op te nemen: Live at Blues Alley. En voor dit album nam ze ook de cover op van Stings solohit Fields of Gold.

De platenmaatschappij prees Cassidy’s gouden CD aan met de tekst: "Je zult je de eerste keer dat je Eva Cassidy hoorde herinneren." En daar hadden ze gelijk in, want het nummer zou uitgroeien tot haar grootste hit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Songbird

Helaas kwam het succes voor de zangeres zelf te laat. Een paar maanden na het opnemen van Live at Blues Alley in januari 1996, overleed Cassidy aan de gevolgen van kanker.

Twee jaar na haar dood werden de opnames van Cassidy uitgebracht op het album Songbird. Nadat de BBC het album opmerkte, bereikte haar muziek in 2001 een top-1 notering in de albumhitlijsten van het Verenigd Koninkrijk. Ook in Nederland is de ballad nog altijd populair, met een 647ste plek in de NPO Radio 2 Top 2000.

Eva Cassidy in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Eva Cassidy twee keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Fields of Gold staat op plek 647, haar cover van Fleetwood Macs Songbird op 1626.

Ster advertentie
Ster advertentie