NPO Radio 2 Top 2000

Prince speelt 'Purple Rain' eerste keer live

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Prince speelt 'Purple Rain' eerste keer live

37 jaar geleden speelt Prince het meesterwerk 'Purple Rain' voor de eerste keer live en gelukkig zijn daar beelden van!

De start

Wat een magie! Op 3 augustus 1983 wordt 'Purple Rain' opgenomen tijdens een benefietshow in het Minneapolis Theater. Niemand was zich op dat moment nog bewust van hoe groot dit nummer ging worden. Later werd het zelfs zo bekend dat het album naar het nummer werd vernoemd en kreeg ook de semi-autobiografische film over Prince dezelfde naam.

Kleine veranderingen

Tijdens het optreden begint 'Purple Rain' met een lange, maar indrukwekkend instrumentale intro. Deze is niet meer terug te horen op de albumversie, maar dit is niet het enige dat veranderd en bijgeschaafd is aan de live versie van het nummer. De allereerste versie van 'Purple Rain' duurde maar liefst 13.40 minuten. Prince maakt zijn nummers graag wat langer. "Er worden zelf weddenschappen afgesloten op de lengte van nummers", vertelt Leroy Bennet, de lichttechnicus. "Als je het goed deed, kon je makkelijk een paar honderd dollar verdienen op één avond."

Debuut na debuut

Naast het debuut van 'Purple Rain' was dit optreden ook het debuut voor de toen nog maar 19-jarige gitarist Wendy Melvoin. Zij is later met de band The Revolution bekend geworden. Toen de band uit elkaar viel ging zij samen verder met de toetsenist Lisa Coleman. Het duo bracht samen vier albums uit.

Meer nummers

'Purple Rain' is niet het enige nummer dat geboren werd op die derde augustus in '83. Ook de nummers 'I Would Die 4 U' en 'Baby I'm A Star' werden die avond voor het eerst live gespeeld en op band gezet. De opnames hiervan zijn, ietswat geëdit, ook te vinden op het album Purple Rain. Kijk hier de video van het optreden terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie