NPO Radio 2 Top 2000

Robbie Williams' The Road To Mandalay is geïnspireerd op een 19e eeuws gedicht

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Robbie Williams' The Road To Mandalay is geïnspireerd op een 19e eeuws gedicht

"Save me from drowning in the sea", The Road To Mandalay is melancholiek, emotioneel en tegelijkertijd geeft het refrein je het gevoel van een vrolijke meezinger. Hoe Robbie Williams aan zijn inspiratie komt, lees je hieronder.

Op 9 juli 2001 brengt Robbie Williams de vijfde single van Sing When You're Winning uit, The Road To Mandalay. De lyrics van het nummer – "Everything I touched was golden. Everything I loved got broken" - zorgen aan het begin van het nieuwe millennium voor de nodige speculatie; sommigen beweren dat het nummer gaat over Robbie’s break-up met Nicole Appleton, zangeres van All Saints. Terwijl anderen denken dat de zanger terugblik op fouten die hij in het verleden heeft gemaakt.

Vriendschap

Zelf omschrijft Rob The Road To Mandalay als "het meest ontroerende nummer" dat hij ooit heeft geschreven. Maar op wie of wat de songtekst slaat, is nog altijd een mysterie. Op zijn website onthult Williams wel de inspiratiebron voor Eternity - dat als dubbele A-kant wordt uitgebracht naast The Road To Mandalay - namelijk zijn hechte vriendschap met Gerri Halliwell.

De sterke band tussen de twee ontstaat in 2000. De Britse bad boy en 'Ginger Spice' Geri bewandelen op dat moment een vergelijkbaar pad. Beide artiesten worden wereldberoemd dankzij de boy- en girlband waar zij deel van uitmaken, om op het hoogtepunt van populariteit solo verder te gaan. "Ik ging van een ongelooflijk stoffige boyband naar rondhangen met de grootste sterren ter wereld en ik was onder de indruk", vertelt Williams rond de eeuwwisseling tegen Radio Times. "Geri deed hetzelfde, waardoor ik met haar over dingen kan praten die ik met niemand anders heb." In zijn Netflix-serie uit 2023 vertelt hij dat de vriendschap vanzelf ging. “We konden het echt goed met elkaar vinden. Het was leuk."

De innige band tussen de twee sterren leidt ertoe dat er tijdens de vriendschap (en de jaren erna) flink wordt gespeculeerd over de aard van de relatie tussen de twee wereldsterren. Maar volgens Williams blijft de band vriendschappelijk: "We waren niet aan het daten... We waren vrienden", vertelt hij in 2017 in The Graham Norton Show.

Van Mandalay tot Frankrijk

"Alles wat ik aanraakte was van goud, alles waar ik van hield, ging kapot, op weg naar Mandalay." De songtekst van The Road To Mandalay verwijst naar Mandalay, een gedicht uit 1890 van Rudyard Kipling, van wiens hand ook de verhalenbundel Jungle Book komt. Kiplings gedicht draait om het verlangen van een Britse koloniale soldaat zich te herenigen met zijn geliefde in Mandalay.

Voor Robbie Williams is The Road To Mandalay het meest ontroerende lied dat hij ooit maakt. De lyrics mogen dan misschien een Aziatisch tintje hebben, de zanger legt op zijn website uit dat hij inspiratie opdoet voor het nummer als hij in Frankrijk is. Hij presenteert daar een Franse televisieshow en voelt zich aangetrokken tot de lokale sfeer. "Omdat we in Frankrijk waren, ik weet het niet, ik pikte de Franse sfeer op en begon een Frans soort melodie te zingen", vertelt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na hoogmoed komt de val

De videoclip – die ook in Frankrijk wordt opgenomen - toont een bende criminelen, waaronder Williams, die feest viert nadat ze een gepantserd voertuig hebben beroofd met flink wat stapels bankbiljetten erin. De video voor Eternity is een direct vervolg op The Road To Mandalay en toont hoe de Brit wordt gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij de misdaad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Robbie Williams in de NPO Radio 2 Top 2000

Benieuwd naar de nummers van Robbie Williams in de lijst der lijsten? Check dan hier onze statistieken!

Ster advertentie
Ster advertentie