NPO Radio 2 Top 2000

The Prodigy keert in 2009 als 'underdog' terug op Lowlands

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Prodigy keert in 2009 als 'underdog' terug op Lowlands

Het is vandaag 4 jaar geleden dat Keith Flint, de zanger van dance-act The Prodigy, overleed op 49-jarige leeftijd. Daarom blikken we terug op het legendarische optreden van de band op Lowlands.

Keith Flint begint eigenlijk als danser van The Prodigy. Eind jaren '80 ontmoeten Flint en Leeroy Thornhill, DJ Liam Howlett op een rave. Flint moedigt Howlett aan om een professionele muziekcarrière te beginnen en biedt zichzelf aan als danser. De mannen vernoemen zich naar een synthesizer: The Prodigy.

Het succes laat niet lang op zich wachten. De allereerste single What Evil Lurks is een hit in de rave-scene. Maar de groep breekt pas écht door nadat Flint zijn danspasjes inruilt voor de microfoon en het nummer Firestarter zingt, wat een van de grootste hits van de band zal worden.

'Geen retro-band'

2009 is een druk festival-jaar voor The Prodigy. De band staat op Sziget, Rock Werchter én Lowlands. Het optreden in Biddinghuizen is een mix van bekende hits - zoals Smack My Bitch Up, Voodoo People en Firestarter - en nieuwe muziek. In een backstage interview met Eric Corton vertellen Flint en Howlett dat het blijven maken van nieuwe nummers heel belangrijk is voor de band.

"We willen absoluut geen retro-band zijn. We willen niet teren op wat we vroeger hebben gedaan", vertelt Flint, die ontspannen achterover leunt op de bank. "We willen nieuwe gezichten voor onze neus, een jeugdig publiek dat dolgraag The Prodigy wil zien en houdt van onze energie. Dat geeft ons energie."

'Op ons best als underdog'

3 jaar eerder, in 2006, start Howlett de opnames van een vijfde album. Samen met Amanda Ghost zoekt hij naar een andere stijlkeuze voor The Prodigy. Het album Invaders Must Die wordt een paar maanden voor het Lowlands-optreden uitgebracht. En die nieuwe plaat betekent nieuwe energie, vertelt Howlett. "We wilden weer een album maken als band. De energie van het samenkomen. We zijn nooit uit elkaar gegaan. Maar we hadden zin om weer samen te werken. We wilden ons bewijzen. Veel mensen dachten dat we opgebrand waren. We zijn op ons best als we de underdog zijn."

En of de band in 2009 naast een veelzijdig muziekrepertoire nog een masterplan heeft om zoveel mogelijk harten te veroveren? "Nee, daar zijn we volgens mijn te spontaan voor", zegt Howlett. Al denkt Flint dat vleierij toch het beste werkt. "Dit is het beste festival in het beste land", grapt de frontzanger. "Ik ben echt weg van de Nederlandse hooglanden."

Bekijk het optreden én het interview hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

World's On Fire

Van al deze festival-optredens brengt The Prodigy in 2011 een semi-live-album uit: World's On Fire. Het is een heruitgave van The Fat Of The Land, dat op dat moment 15 jaar bestaat. Op de plaat staan niet alleen live-tracks, maar ook remixes die onder andere gemaakt zijn door Noisia en Major Lazer.

The Prodigy in de NPO Radio 2 Top 2000

The Prodigy staat in 2022 met vijf noteringen in de Top 2000. Smack My Bitch Up staat op 859, Firestarter op 861, No Good (Start The Dance) op 1454, Breathe (albumversie) op 1517 en Out Of Space op 1726.

Ster advertentie
Ster advertentie