NPO Radio 2 Top 2000

Zanger Green Day eert vader in Wake Me Up When September Ends

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Zanger Green Day eert vader in Wake Me Up When September Ends

Green Day-zanger Billie Joe Armstrong schrijft Wake Me Up When September Ends naar aanleiding van het overlijden van zijn vader aan slokdarmkanker. Dit gebeurt op 1 september 1982, wanneer de zanger nog maar tien jaar oud is.

Billie Joe verzint de titel nadat hij terugkomt van zijn vaders begrafenis. Hij sluit zich huilend in op zijn kamer. Wanneer zijn moeder eindelijk op de deur klopt om te kijken hoe het met hem gaat, smeekt de tiener door het snikken heen: "Wake me up when september ends." Billie denkt hier met weemoed aan terug. "Het is wel raar wanneer zoiets op zo’n jonge leeftijd gebeurt. Het voelde alsof ik weer helemaal opnieuw moest beginnen met leven of zo."

Eerbetoon

De jaren vliegen voorbij, maar Billie denkt nog altijd aan zijn vader wanneer hij dit lied zingt. Wanneer september om de hoek komt kijken, blijft hij liever thuis tot het eind van de maand. "Ik denk dat dit iets is wat gewoon bij me is gebleven", vertelt Billie Joe in de Howard Stern Show. "De maand september zal voor mij altijd de maand zijn waarin ik aan de dood van m’n pa herinnerd word. Ik denk nog elke dag aan hem en heb jaren geprobeerd om niet over hem te schrijven. Toch voelde dit wel als een positieve doorbraak. In plaats van in negatieve emoties te blijven hangen, heb ik juist geprobeerd om hem in dit nummer te eren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Green Day in de NPO Radio 2 Top 2000

Wake Me Up When September Ends van Green Day staat op plek 532. De hoogste notering van de band in de NPO Radio 2 Top 2000 gaat naar Boulevard Of Broken Dreams, die vind je terug op plek 236.

Ster advertentie
Ster advertentie