NPO Radio 2 Top 2000

Deze bijzondere eisen stellen artiesten voor hun optredens

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Deze bijzondere eisen stellen artiesten voor hun optredens

Sommige artiesten vertikken het om op te komen dagen bij shows of concerten als bepaalde zaken niet precies zo geregeld zijn als zij dat willen. Wij hebben een aantal veeleisende popsterren voor je op een rijtje gezet!

Ed Sheeran vliegt de hele wereld over om stadions en concertzalen plat te spelen. Om zich overal een beetje thuis te voelen heeft hij een bijzondere eis, zo blijkt uit een podcast van de BBC. Daarin vertelt de manager van Ed Sheeran dat Ed in zijn contract heeft laten zetten dat zijn manager te allen tijde een foto van de Weasley-tweeling uit Harry Potter bij zich moet dragen. Het blijkt een uit de hand gelopen traditie. "Ieder jaar heeft Ed weer een nieuwe gekke eis voor in zijn contract. Nu heb ik dus een gelamineerde foto van Fred en George Weasley uit Harry Potter bij me. Als ik die niet bij me heb, belt hij me en zegt dat ik in overtreding ben," vertelt de manager. Toch is Ed lang niet de enige artiest met opmerkelijke eisen.

Mariah Carey eist twaalf labradorpuppy’s

Zo blijkt bijvoorbeeld het divagehalte van Mariah Carey niet voor de poes. De Australische tv-presentator Ian Dickson deed een boekje open over de zangeres. Zo zei hij dat Mariah in 2014 duidelijke regels had opgesteld voor ze in zijn show wilde verschijnen. “Eén van de verzoeken die we van haar team kregen was dat er in haar kleedkamer twaalf witte labradorpuppy’s moesten zitten.” Ook blijkt de zangeres te hebben gevraagd om in iedere kleedkamer dezelfde temperatuur te hebben en zou ze alleen met haar personeel communiceren via briefjes en gebaren om haar stem te sparen.

Kleurplaten voor Foo Fighters

Voor hun wereldtour in 2011 leverden de rockers van Foo Fighters een 52-pagina’s dik boekwerk aan van wat ze allemaal wel en niet wilden backstage. Het boekwerk bevatte zelfs de vraag om kleurplaten en bordspelletjes. Maar ook het gewenste eten wordt door de band tot in detail beschreven. Dave Grohl vertelt later in een interview met Rolling Stone dat het allemaal wel met een korreltje zout genomen moet worden: “Dit is natuurlijk gemaakt om ervoor te zorgen dat ons personeel goed te eten krijgt. Ze werken namelijk keihard. Om eerlijk te zijn geldt dit meer voor hen dan voor ons. Ik zou kunnen overleven op burrito’s uit de magnetron.” Benieuwd hoe het boekwerk eruit ziet? Website The Smoking Gun deelde zo'n 10 pagina's.

Geen blauwe, maar bruine M&M’s

'Die artiest wil alleen maar blauwe M&M's' is de vaakgebruikte zin als een artiest hoogdravende eisen stelt. In het geval van Van Halen gaat het niet om blauwe, maar bruine M&M’s. Zanger David Lee Roth wilde alleen maar zakken M&M's waar de bruine uit waren gehaald. Jaren later legt Roth pas uit wat de reden was achter deze bizarre eis. Het was volgens de zanger een manier om er zeker van te zijn dat concertzalen de zogeheten 'rider' zouden lezen, een overeenkomst tussen de geboekte artiest en de organisator. Voordat de band dit deed, werd die rider namelijk niet altijd goed nageleefd. Ook van dit eisenpakket is een deel online terug te vinden.

Al het meubilair eruit!

Madonna was in een vorig leven waarschijnlijk binnenhuisarchitect. Zo stelt de zangeres vaak de eis dat ze backstage graag al het meubilair verwijderd wil hebben. De Queen of Pop neemt liever haar eigen meubels mee. Maar ook verschillende internationale telefoonlijnen en nieuwe toiletbrillen pronken op de wensenlijst van de artiest. Hoe vaak en hoe serieus Madonna hierom vraagt is niet helemaal bekend, maar ze staat in elk geval niet alleen in deze eis. Zo heeft collega Mary J. Blige heeft hier eerder ook al eens om gevraagd.

Inspiratie aan de muur

Eén eis die op veel wensenlijstjes terugkomt is de vraag om fotolijstjes. Met artiesten, inspiratie, muzes en ga zo maar door. Zo ook op de rider van Pharrel Williams. Tussen doodnormale dingen als flessen water en wodka staat ‘1 fotolijst met een foto van Carl Sagan.’ Dat dit echt belangrijk is voor hem blijkt uit het feit dat dit niet één, maar twee keer op zijn lijst staat. The Smoking Gun deelde Williams’ wensenlijst. De Amerikaanse astronoom zou eens moeten weten.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie