NPO Radio 2 Top 2000

Rihanna’s megahit Umbrella inspireert talloze covers

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Rihanna’s megahit Umbrella inspireert talloze covers

Op deze bewolkte dag is het precies 16 jaar geleden dat Rihanna de monsterhit Umbrella uitbrengt. Hoog tijd om in het verhaal achter het nummer te duiken.

In 2007 is Rihanna een rijzende ster. De popsensatie uit Barbados heeft dan al 2 grote hits op haar naam staan. In 2005 scoort ze een tweede plek in de Nederlandse hitlijsten en een jaar later behaalt ze met SOS haar eerste nummer 1-notering. Met Umbrella scoort Rihanna in 2007 de hit van het jaar én een van de grootste internationale hits van het decennium. De release markeerde het moment dat de zangeres transformeerde van veelbelovende zangeres tot wereldwijde sensatie.

Geen eerste keuze

Maar het had ook heel anders kunnen lopen. Rihanna was namelijk niet de eerste keuze van songwriter Christopher Stewart, die het nummer schreef. In zijn ogen was niemand minder dan Britney Spears – die in 2007 een wat minder succesvolle periode beleefde – de ideale zangeres voor het lied. Maar Britney’s management was niet onder de indruk en sloeg het aanbod af.

Maar Rihanna was ook geen tweede keuze. Het nummer werd na Britney namelijk aangeboden aan Taio Cruz. Maar ook hier geen enthousiasme bij het management. Toen Umbrella vervolgens ook werd afgewezen door onder andere Hilary Duff, Mary J. Blige en Akon, kwam het nummer dan eindelijk terecht bij Rihanna.

Cover na cover

Een succesvolle uitvoering volgde, inclusief intro van Jay-Z. Zo succesvol, dat andere artiesten vervolgens in de rij stonden om het nummer te coveren. Niet alleen Taylor Swift en Sam Smith brachten een eigen versie uit. Ook artiesten als Passenger, Train, Blink-182-drummer Travis Barker en de Plain White T’s waagden een poging.

De allerbekendste en meest succesvolle cover komt van de Duitse rock ’n rollers The Baseballs. Op hun album Strike! veranderen ze moderne muziek in ouderwets klinkende rock 'n roll-nummers, met Umbrella als hoogtepunt.

Luister hieronder de versie van Riri zelf:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nieuwe album?

De afgelopen jaren is het wat stiller rondom de superster. Rihanna hield zich vooral bezig binnen de mode- en schoonheidsindustrie - ze zette haar eigen cosmeticamerk Fenty Beauty op - maar in oktober keerde ze terug met haar eerste solomateriaal in 6 jaar. Haar nummer Lift Me Up is afkomstig van de soundtrack van Black Panther: Wakanda Forever.

In een gesprek met de Britse Vogue vertelde ze dat ze nooit is gestopt met muziek, ondanks dat ze sinds ANTI (2016) geen album heeft uitgebracht. Maar in 2023 hoopt ze dat daar verandering in komt: "Eerlijk gezegd zou het belachelijk zijn als het niet dit jaar is. Maar ik wil gewoon plezier hebben. Ik wil gewoon muziek maken en video's maken."

Rihanna in de Top 2000

Rihanna staat in 2022 twee keer in de lijst, in beide gevallen gaat het om een samenwerking met Eminem. Love The Way You Lie staat op nummer 1247 in de lijst en The Monster op 1801. Benieuwd hoe deze nummers door de jaren heen zijn gestegen en gedaald? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie