NPO Soul & Jazz

Prince is de koning van de Maas

  1. Nieuwschevron right
  2. Prince is de koning van de Maas

Drie dagen lang his royal badness op North Sea Jazz. Wie wil daar nu niet bij zijn?!

De eerste dag begint Prince bijna een kwartier te laat. Het publiek begint te morren, dan gaan de zaallichten uit. Het publiek wordt nu enthousiast, dan gaan de lampen weer aan. Dit herhaalt zich een keer of drie en als His Royal Badness dit nog langer volhoudt, zal het een zware set voor hem worden.

Dan komt hij dan eindelijk op en het lijkt alsof het publiek meteen over zijn boosheid heen is. Eenmaal knallend begonnen met Controversy, lijkt het alsof hij geen tijd heeft gehad om te sounchecken. Hij laat de mannen van het geluid en licht weten dat het één en ander moet worden geregeld. "John, I'm not playing!", klinkt het zelfs dreigend.

Na Controversy volgt een soort mash up van zijn eigen nummer Sexy Dancer en Freak Out van Chic. Dan wordt het tijd voor de eerste gastmuzikant van de avond. Wie zal het zijn? Esperanza Spalding, Janelle Monae? Het wordt iemand die niet heeft opgetreden die dag op het NSJ, Maceo Parker. Prince vertelt dat Maceo zijn leraar was op het gebied van funk, maar ook als bandleider. Maceo is echt FANTASTISCH!!

Uiteindelijk komt Janelle Monae ook even langs, ze tikt een beetje tegen een tamboerijn en zingt twee zinnetjes mee met Love Bizar. En natuurlijk is ook Larry Graham van de partij, hij doet mee met Sly and The Family Stone's Everyday People.

Een van de mindere nummers van de avond is de cover van Play That Funky Music Whiteboy van Wild Cherry. Niet nodig. Eén van de hoogtepunten staat niet op naam van Prince, maar van zijn gitariste, die naast een uitstekende muzikante ook een geweldige zangeres blijkt, wanneer zij een akoestische versie laat horen van Marvin Gaye. Dat is lefhebben en ze komt er geweldig mee weg.

Aan het eind ramt Prince nog even zijn grote hits er doorheen en vraagt hij wie er de dag erna weer zijn. Hij gaat proberen om de zaal te vergroten zodat er meer mensen in kunnen. Het concert had zeker zijn verplichte momenten, zeker de medley van hits aan het eind, een aantal ballads gezongen, door zijn overigens uitstekende achtergrondzangeressen, beklijven niet.

Ik sta naast Sven Figee van Sven Hammond Soul en hij zegt: "Het is het beste wat ik ooit heb gezien."

Gezien: 8 juli 2011, Maas, North Sea Jazz, Sherill Samson (fan)