NPO Soul & Jazz

Rafael Zaldivar Trio: Cubaanse esprit en Canadese precisie

  1. Nieuwschevron right
  2. Rafael Zaldivar Trio: Cubaanse esprit en Canadese precisie

Goeie muzikanten, indrukwekkende pianist, aardig optreden, jong talent nog net niet brutaal genoeg om de show te stelen.

On Stage

Het Rafael Zaldivar Tio is een van de vijf finalisten van de EBU European Jazz Competition 2011, een internationaal concours voor jonge jazzbands. De EBU is de Europese organisatie van publieke omroepen, waarvan trouwens ook niet-Europese omroepen lid zijn. Zoals de Canadese CBC, die een opname had ingestuurd van dit jonge trio. Rafael Zaldivar is geboren op Cuba in een familie van muzikanten. Geen worder dus dat hij al vanaf zijn 10e muziek maakt, percussie en piano. Op zijn 22e verhuisde hij naar Canada om zijn muzikale horizon te verbreden, hij studeerde onder meer in Montreal en in 2009 won hij een prestigieuze contest waardoor hij met zijn trio een eerste cd kon opnemen, Life Directions, die in maart 2010 uitkwam. In Canada heeft hij inmiddels naam gemaakt, en het wachten is nu op ontdekking door de rest van de wereld. De bas wordt bespeeld door Nicolas Bédard, de inventieve drummer heet Kevin Warren.

Wat

Rafael Zaldivar, die als een soort jazz-versie van Glenn Gould tamelijk luid (en niet altijd mooi) meezingt met zijn eigen pianospel, trakteert ons op muziek die vooral ritmisch behoorlijk pittig is. Fraaie syncopen binnen een netwerk van steeds herhaalde motieven waarin het Latin-gevoel nooit ver weg is. De melodie lijkt soms ondergeschikt aan de groove, maar verdwijnt soms ook uit het zicht achter het lichtvoetige en rappe spel van de pianist, die kwistig strooit met vlotte loopjes. Het sterkst zijn de stukken als Bédard en Warren hun rol opeisen en er een goed evenwicht ontstaat tussen de drie musici.

Publiek

De Volga zit vol! Het publiek kiest bewust niet per se voor de bekende namen maar komt juist ook nieuwsgierig naar het jonge talent luisteren. En is enthousiast over wat het te horen krijgt.

Moment

De korte show van het Rafael Zaldivar Trio was zo mooi consistent dat je eigenlijk niet van een bijzonder moment kan spreken. Wat ook meteen de zwakke plek van de Canadees is: hij speelt voortreffelijk, maar mag nog proberen de controle af en toe los te laten.

Oordeel

Het eindoordeel is natuurlijk aan de jury die aan het eind van de avond zowel de beste solist als de beste band moet kiezen. Maar voor het moment hebben de nieuwsgierigen in de Volga een prima concert te horen gekregen.

Gezien: Rafael Zaldivar Trio, Volga, vrijdag 17.30 uur Aad van Nieuwkerk