Naar homepage
NPO Radio 2 Soul & Jazz

Jazzgitarist Bucky Pizzarelli (94) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Jazzgitarist Bucky Pizzarelli (94) overleden

Jazz- en popgitarist Bucky Pizzarelli is woensdag op 94-jarige leeftijd overleden, dat schrijft zangeres Janis Siegel op haar Facebookpagina. De doodsoorzaak wordt niet genoemd.

Bucky Pizzarelli leerde op jonge leeftijd gitaar en banjo spelen en begon zijn professionele carrière op 17-jarige leeftijd. Na een tijd in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog begon hij succes te boeken. Hij speelde voor presidenten Reagen en Clinton in het Witte Huis en was deel van Johnny Carson's 'Tonight Show' band. Ook werkte hij met Frank Sinatra, Les Paul, Benny Goodman, Miles Davis, Sarah Vaughan, Tony Bennett, Dizzy Gillespie, Nat King Cole en vele anderen.

Ook als sessiemuzikant had hij een indrukwekkende staat van dienst. Zo speelde hij op o.a. Georgia on my mind van Ray Charles en ook op Paul McCartney's album Kisses on the Bottom uit 2012.

De laatste jaren had hij verschillende gezondheidsproblemen, maar die wist hij tot nu toe altijd te overkomen.

Een van Bucky's laatste opnamens was op het album Friends uit 2011 van Stanley Jordan. Destijds zei Jordan over Pizzarelli:
"To me Bucky Pizzarelli is a jazz icon. I play jazz guitar, but Bucky Pizzarelli is one of the creators of the genre. I can hear so much history in his notes, and yet his sound is always fresh.”