NPO Soul & Jazz

Damo Suzuki: de man achter de Duitse pioniergroep ‘Can’

  1. Nieuwschevron right
  2. Damo Suzuki: de man achter de Duitse pioniergroep ‘Can’

Op 9 februari 2024 overleed de Japanse muzikant Damo Suzuki, bekend o.a. als leadzanger van de Duitse experimentele rockband 'Can'. Grote hits waren 'Vitamin C' en 'I'm So Green'. Suzuki was slechts drie jaar onderdeel van de groep, maar wel in hun meest glorieuze tijd. De jaren erna heeft hij zich gericht op zijn eigen muzikale carrière.

Suzuki (geboren in Kobe, Japan, in 1950) was lid van de band 'Can' van 1970 tot 1973. Zijn hoge en hypnotiserende stemgeluid viel op, en de teksten van de nummers waren vaak geïmproviseerd en in een zelfverzonnen taal. Suzuki keek echter met gemengde gevoelens terug op die tijd; “what I was back then, was not me” (interview met Damo Suzuki x Red Bull Music Academy, 2019). Na zijn kortstondige periode bij 'Can' verdween hij tien jaar lang uit de muziekscene. Hij werd een Jehova Getuige en kreeg te maken met gezondheidsproblemen.

In 1983 keerde hij terug en speelde mee met diverse projecten van onder andere de Duitse groep Dunkelziffer. Met zijn project als improvisatiemuzikant nam hij een sprong eind jaren ‘90 en vond hierin zijn eigen stem met 'The Damo Suzuki Netwerk'. Een project dat de focus legde op spirituele en geïmproviseerde liveperformances waarmee hij ook meerdere livealbums opnam. In dit project had hij de ruimte om de grenzen van spontane creativiteit te verkennen.

Damo Suzuki is overleden aan de gevolgen van terugkerende darmkanker. Hij is 74 jaar oud geworden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.