NPO Soul & Jazz

Tips voor het Transition Festival

  1. Nieuwschevron right
  2. Tips voor het Transition Festival

Aanstaande zaterdag vindt in TivoliVredenburg het Transition Festival plaats. Hét festival waarbij artiesten centraal staan die durven te vernieuwen binnen de jazz. Voor degenen die zich deze dag langs de vijf podia van TivoliVredenburg zullen begeven, hebben we een aantal muzikanten die we graag willen tippen. Verder zijn wij er natuurlijk bij om artiesten te interviewen en concerten te registreren.

Matthew Halsall

De Engelse Matthew Halsall is een trompettist, producer en componist. Zijn muziek kan worden beschouwd als spirituele jazz vanwege de diep meditatieve invloeden die hij met verschillende instrumenten percussief tot uiting brengt. Met al negen uitgebrachte albums en zijn eigen label Gondwana Records, is hij een toonaangevende artiest in de Britse muziekscene. Aanstaande zaterdag brengt hij zijn spirituele jazzwereld aan de hand van zijn nieuwe album An Ever Changing View naar de Pandora zaal van TivoliVredenburg. Matthew Halsall speelt van 15:15 tot 16:15.

Nabou Claerhout

Trombonist Nabou woont in Antwerpen, maar is een groot deel van haar tijd ook te vinden in de Nederlandse jazzscene door haar deelname aan diverse Nederlandse muziekprojecten. Ze is het actiefst met haar eigen project NABOU en met haar vijftallige Trombone Ensemble Nabou Claerhout dat ze op Transition zal presenteren. Zo’n aantal zien we zelden, en juist daarom de moeite waard om live te beluisteren. Nabou Claerhout speelt in de Pandora van 19:15 tot 20:15.

Nabou was afgelopen aflevering ook te gast bij ‘Get In!’, de podcast van Benjamin Herman. Luister hieronder de aflevering terug.

#1 - Nabou Claerhout over haar Trombone Ensemble (S04) - Get In! met Benjamin Herman

Sasha Berliner

Een instrument dat geen standaard is binnen jazzensembles. Sasha Berliner speelt de vibrafoon en componeert haar eigen muziek. Haar laatste album, Onyx, is experimenteel. Soms met een ratelende beat, dan weer zachte futuristische geluiden. De klank van de vibrafoon is in deze context verfrissend en wanneer Berliner er virtuoze solo's op speelt, horen we hoeveel kundigheid erachter verscholen zit. Sasha Berliner speelt in de Hertz van 18:15 tot 19:15.

Keyon Harrold

Keyon Harrold is een Amerikaanse artiest wiens muziek zich beweegt tussen de genres jazz, r&b, hip-hop en pop. Op zijn meest recente album Foreverland, werkt hij samen met vooraanstaande artiesten uit de scene, zoals PJ Morton, Robert Glasper en Laura Mvula. In de Grote Zaal staat hij echter zelf centraal als trompettist en vocalist. Zijn nummers belichten diverse gemoedstoestanden, vaak begeleid door lome beats en fijne, soms zwoele, trompetsolo's. Keyon Harrold speelt in de Grote Zaal van 16:15 tot 17:25.