Themaweek: Charlie Parker

De hele week staat in het teken van de legendarische bebop saxofonist

Op 12 maart is het 65 jaar geleden dat Charlie Parker overleed. En daarbij is het dit jaar ook zijn 100ste geboortejaar. Daarom tussen 9 en 15 maart extra veel Charlie Parker op NPO Soul & Jazz.

Charlie 'Yardbird' Parker was een van de belangrijkste muzikanten in de ontwikkeling van de jazz en in het bijzonder de bebop. Een meester in het improviseren. Zijn korte leven werd gekenmerkt door alcohol- en drugsverslaving, maar ook door zijn muzikale genialiteit.

Parker werd geboren in Kanses City op 29 augustus 1920. Dit jaar dus 100 jaar geleden. Na een roerig leven overleed hij op 12 maart 1955 34 jarige leeftijd. De lijkschouwer schatte zijn leeftijd echter ergens tussen de 50 en 60 jaar.

PLANNING

De hele week hoor je in de programma's van de NTR extra veel muziek van Charlie Parker. Dat begint vanavond al in de uitzending van Andrew Makkinga.

Dinsdag brengt Benjamin een ode aan pianist McCoy Tyner, die afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd overleed. Herman's favorieten van Charlie Parker schuiven we daarom een week op en hoor je op dinsdag 17 maart.

Na de podcast van Benjamin kun je genieten van het concert van McCoy Tyner met zijn trio, samen met special guest Ravi Coltrane op North Sea Jazz 2012. 

Woensdag zet Phil Horneman zijn favoriete nummers van Charlie Parker op een rijtje. Geheel op zijn eigen manier natuurlijk, en dat betekent o.a. dat er meer dan alleen originele bebop van Parker zelf te horen is!

Daarna kun je genieten van het concert van de Charlie Paker Legacy Band op North Sea Jazz 2005. Speciaal voor de 30e verjaardag van het North Sea Jazz Festival werd in de Jan Steen Zaal een Bebop Session gehouden met de Charlie Parker Legacy Band, waarin de oudgedienden Ray Drummond en Jimmy Cobb deelnamen. De jonge generatie altsaxofonisten wordt vertegenwoordigd door Jesse Davis, Vincent Herring en Wes Anderson. Speciale gasten zijn Johnny Griffin, Roy Hargrove, Benny Golson, John Engels, Bolla Gábor en nog vele anderen.

Donderdag is jazzkenner en bassist Hans Mantel te gast in Makkinga Meets. Speciaal voor onze themaweek heeft hij zijn favoriete Parker-tunes meegenomen. En, zoals we van Hans gewend zijn, gaat die muziek natuurlijk hand in hand vele prachtige verhalen over de legendarische saxofonist.

Ook vrijdag zal Phil aandacht besteden aan Parker. En daarnaast krijg je natuurijk zijn gebruikelijke selectie dansbare plaatjes voor je kiezen.

Zaterdag en zondag draait Co de Kloet heel veel live opnames en zijn eigen favorieten van Parker. En daarnaast is Yuri Honing te gast in de studio!

Om deze Spotify playlist te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties