Podcast - Oorlog in je Lichaam
Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Afleveringen

#8 - Doorlevers (II) De Finale

In deze allerlaatste aflevering bespreekt Hans Jaap met zijn vrouw Sigrid hoe zij nu door gaat leven met uitgezaaide borstkanker. Samen oud worden is onzeker. Maar hoe is het om echt oud te zijn? Samen praten zij daarover met Hans Jaaps 94-jarige tante, die ook nog eens, lang geleden, heeft gewerkt met kankerpionier Daniël den Hoed. Zoon Bram (9) maakt bekend wat hij zijn oren heeft geleerd en onderzoeker Wilbert Zwart vertelt waarom hij persoonlijk gemotiveerd is om van kanker uiteindelijk geen dodelijke ziekte meer te maken.

#7 - Doorlevers

Ze heten ‘doorlevers’. Mensen die kanker hebben, maar er voorlopig nog niet aan overlijden. Het zijn er steeds meer, maar ze vinden hun onzekere leven vaak ingewikkeld. Sigrid, de vrouw van Hans Jaap Melissen leeft zo verder. Net als Danielle Hermans, auteur van het boek ‘Doorlevers’. Onderzoeker Wilbert Zwart vertelt over een nieuwe ontdekking op het gebied van uitgezaaide kanker. En met zoon Bram stijgt Hans Jaap naar grote hoogte. Letterlijk.

#6 - De pillentrein rijdt veel te langzaam

Medicijnen ontwikkelen en bij de patiënt brengen. Kan dat niet sneller en goedkoper? Want de ontwikkeling van een coronavaccin mag ineens wel supersnel gebeuren, waar daar normaal jaren voor staan. Maar waarom zou je niet hetzelfde kunnen doen met andere medicijnen, bijvoorbeeld tegen kanker. We spreken met Frans de Loos van Fair Medicine. En ook kijken we bij onderzoeker Jeroen de Ridder van het UMC Utrecht die zelf de markt op is gegaan met zijn uitvinding.

#5 - Voor velen de redding: immuuntherapie

De nieuwe ontwikkelingen in het onderzoek naar kanker stapelen zich op. Maar wellicht het grootste wondermiddel van de afgelopen 10 jaar is immuuntherapie. Die behandeling zorgt ervoor dat sommige patiënten die eigenlijk al waren opgegeven, toch genezen. Hans Jaap Melissen praat met Marion de Leeuw die eigenlijk nu ex-patiënte is. En oncoloog John Haanen van het Antoni van Leeuwenhoek vertelt wat de volgende stappen zijn bij immuuntherapie.

#4 - Koffie, Kurkuma en Kanker

Voeding en kanker. Het is een wereld van glanzende dieetboeken en vreemde adviezen. Maar hoe zit het echt? En wat was ook alweer het Moerman-dieet? In deze aflevering gaat Hans Jaap Melissen in gesprek met dé deskundige op dit gebied: Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen Universiteit. En ook kijken we hoe het thuis gaat bij Melissen, waar zijn vrouw moet leren te leven met kanker en zoon Bram druk is met de nieuwe bewoner....

#3 - Kanker en sport: superbelangrijk

De vrouw van Hans Jaap hoort of de behandeling tegen haar uitgezaaide borstkanker aanslaat. Zoon Bram (9) gaat op zoek naar het knuffelhormoon en vindt dat in de dierenwinkel. En Martijn Stuiver van het Centrum voor Kwaliteit van Leven van het Antoni van Leeuwenhoek weet alles over sport en kanker. En sport is superbelangrijk: preventief, maar ook als je al kanker hebt.

#2 - Vet, cool of toch ziek?

De vrouw van Hans Jaap wordt geopereerd en zoon Bram (9) vertelt hoe hij het allemaal ervaart. Ook we spreken nog een keer met borstkankerspecialist Sabine Linn van het Antoni van Leeuwenhoek, die uitlegt hoe het kan dat borstkanker zoveel voorkomt, vooral in de westerse wereld. Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast 'Oorlog in je lichaam' Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

#1 - Omgaan met slecht nieuws

Hans Jaap met zijn vrouw en kind op Schiermonnikoog waar ze terugblikken op de afgelopen maanden waarin ze het slechte nieuws hoorden. En borstkankerspecialist Sabine Linn van het Antoni van Leeuwenhoek schetst hoe primitief de behandeling van borstkanker ooit was en hoe ver de wetenschap nu is. Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast 'Oorlog in je lichaam' Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Trailer - Start vrijdag 4 september

Vanaf vrijdag 4 september is deze achtdelige serie over de ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek te horen. Presentatie: Hans Jaap Melissen