Podcast - En Toen Werd Het Stil
We zitten middenin een unieke situatie. COVID-19 zorgt voor een verstilde bubbel in de wereldgeschiedenis. Hoe verandert dit de gedachtes over onszelf en de dingen om ons heen? Onze wereld is snel. Sneller dan ooit. Meer tempo! Beter! Efficiënter! Het mag nooit stoppen. Kan iemand een keer op pauze drukken? Een compleet absurd idee, natuurlijk. Tot maart 2020. Toen werd het stil. En nu? In deze podcast volgt Stefan Stasse tien weken lang een groepje Nederlanders. Ze zijn totaal verschillend, maar hebben sinds kort één ding gemeen: van het één op het andere moment veranderde hun werkelijkheid compleet. Net als die van jou. En mij. Elke aflevering staan we stil bij iets, omdat het stil werd. Dit is een podcast van NPO Radio 2 en KRO-NCRV. Presentatie: Stefan Stasse Concept, redactie & montage: Josephine Hoogland & Evelien Veldboom Research: Alexandra Bronsveld Gedicht: Tessa de Swart Logo: Loudmouth Audio-nabewerking: Coen Snijder Met veel dank aan: Sam, Stefano, Alex, Beppe Ali, Naima, Zoe, Rifka, Joep, Jos

Afleveringen

#14 - Houd je hart vast

Alles wordt stap voor stap weer soepeler, maar de ondertoon van de nieuwe maatregelen is wel: “Pas op er komt mogelijk een tweede golf aan!”. Een zware ondertoon in een luchtiger wordende situatie. Stefan Stasse overdenkt met een groepje mensen hoe zij die dreiging ervaren. Is er sprake van angst of zorgen?.

#13 - Kuddedieren

De kudde komt langzaam weer op gang. Onze eerste stappen uit de isolatie richting sportscholen, restaurants, bioscopen en stranden worden langzaam gezet. Wat verstild was gaat weer stromen. Even waren we allemaal dezelfde huismus, nu kunnen we ons weer onderscheiden buiten de deur. Maar willen we dat wel?.

#12 - Transformer

De intelligente lockdown duurt nu officieel twee maanden. Hersenonderzoekers stellen dat een mens gemiddeld 66 dagen nodig heeft om nieuwe gewoontes aan te leren of gedrag wezenlijk te veranderen. In deze aflevering onderzoekt Stefan met een groepje Nederlanders hun transformaties. Is er iets wezenlijks aan ze veranderd in deze tijd?.

#11 - Het weerzien

We gaan een nieuwe fase in van het sociaal experiment. Een soort massale reïntegratie terug naar het ‘oude’. Maar het is niet meer zoals het was. We moeten afstand houden, protocollen volgen en mondkapjes op in de trein. Voor sommige mensen verandert er veel, voor andere weinig. Pak jij de draad weer op?.

#10 - Verdwijnwerelden

Onze wereld werd de afgelopen maanden ineens heel klein, maar de werelden in je hoofd zijn grenzenloos: muziek, film, boeken, dromen, podcasts, games en (online)sport, ze laten je ontsnappen naar een andere dimensie. Deze 'verdwijnwerelden' kennen geen vierkante meters, want fantasie is oneindig. Waar ga jij heen?.

#9 - De schone zaak

We willen door. Feesten, uiteten, daten, geld verdienen, vliegen. Alles net als vroeger. De eerste protesten tegen de restricties dienen zich aan. We kunnen eigenlijk niet wachten totdat we ons oude leven weer op kunnen pakken. Geduld is in deze een schone zaak, toch?.

#8 - Een diepe buiging

Door corona zijn er nieuwe helden komen bovendrijven. Vakkenvullers, zorgverleners, pakketjes bezorgers, leerkrachten, noem maar op: het zijn de hoeders van de samenleving. Wat betekent het om held te zijn in deze tijd, en wil je dat eigenlijk wel?.

#7 - De vrijdenker

17 miljoen mensen die schrijf je niet de wetten voor die laat je in hun waarde! Deze tekst vatte ooit de eigenzinnige cultuur van het Nederlandse volk mooi samen. Datzelfde volkje doet nu precies wat de autoriteiten voorschrijven. Hoe is het om een deel van je vrijheid op te geven?.

#6 - Coronastalgie

Ooit, ergens in de toekomst zal deze periode voorbij zijn. Daar gaan we tenminste gemakshalve vanuit. Hoe kijken we dan terug? Vol afkeer of met weemoed? Stefan Stasse fantaseert met een groepje Nederlanders over 'coronastalgie'..

#5 - Zelf de slingers ophangen

Koningsdag vierden we binnen, bevrijdingsdag was nog nooit zo ‘niet vrij’ en tot 1 september sowieso geen festivals en grote feestjes meer. Wat doet het met onze feestvreugde als de dans, de toevallige ontmoetingen en de feestroes verdwijnen? Kunnen we nog wel uit onze plaat gaan?Stefan Stasse en een groepje Nederlanders vertellen hoe ze zelf de slingers proberen op te hangen..

#4 - De comeback van de verveling

Toen het leven nog niet stil stond was verveling een schaars goed. Voor de meeste van ons is het leven nu eentoniger geworden. Wat maakt dat los? Stefan Stasse onderzoekt samen met een groepje Nederlanders de nieuwe eentonigheid..

#3 - Geluk zit in een klein hoekje

Kunnen we nu gelukkig zijn? De geschiedenis leert ons dat we het kunnen ervaren in tijden van crisis. Stefan Stasse praat met een groepje Nederlanders over hun geluk..

#2 - De intieme zone

Onze hele megalomane mondialiteit is teruggedrongen tot huiskamer-niveau. De rest is ineens ver van ons verwijderd, of in ieder geval minstens 1,5 meter van ons vandaan. Wie voelen er nu dichtbij?
Stefan Stasse onderzoekt samen met een groepje Nederlanders ‘De intieme zone’..

#1 - Het grote niet weten

Als we iéts zeker weten, is dat zo’n beetje al onze houvast is weggevallen. Wat doet die onzekerheid met ons? Stefan Stasse onderzoekt samen met een groepje Nederlanders ‘Het Grote Niet Weten’..

Trailer: En Toen Werd Het Stil

In deze podcast volgt Stefan Stasse tien weken lang de gedachtestroom van een groepje Nederlanders. Ze zijn totaal verschillend, maar hebben sinds kort één ding gemeen: in maart 2020 veranderde hun leven van het één op het andere moment compleet. Een uniek tijdsdocument in het oor van de storm..