Zomerhit

O-Zone pakt met Dragostea Din Tei een zomerhit én een van de eerste virals

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. O-Zone pakt met Dragostea Din Tei een zomerhit én een van de eerste virals

In de zomer van 2004 spreekt heel Europa plotseling een
woordje Roemeens. De reden: O-Zone scoort met Dragostea Din Tei de
allergrootste hit van het jaar.

O-Zone komt dan oorspronkelijk uit Moldavië, maar ze veroveren de hitlijsten in de zomer van 2004 met het in het Roemeens gezongen Dragostea Din Tei, dat vrij vertaald ‘liefde onder een lindeboom’ betekent. Het Moldavische trio brengt het nummer in de nazomer van 2003 al uit in Roemenië, maar in het volgende jaar groeit de track uit tot een internationale sensatie.

Dragostea Din Tei weet uiteindelijk in maar liefst 27 landen de hoogste plek in de hitlijsten te bereiken, waaronder in Nederland. Hier houdt O-Zone de toppositie, die ze overpakken van Holiday in Spain van Counting Crows en BLØF, maar liefst negen weken vast. Uiteindelijk is Dragostea Din Tei de bestverkochte single van 2004 in Nederland, en gaan er wereldwijd 12 miljoen exemplaren over de toonbank.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een van de eerste memes

Het succes van O-Zone valt samen met de begindagen van social media en memes. Zo wordt Dragostea Din Tei nog beruchter door een video van de vlogger Gary Brolsma. De Amerikaan, die de bijnaam ‘Numa Numa’ kreeg, plaatste in december 2004 een filmpje waarin hij op het nummer playbackte op de website Newgrounds.

Die video groeide uit tot een van de eerste viral sensaties: op Newgrounds had Brolsma in eerste instantie 18 miljoen kijkers, naar schatting is het filmpje inmiddels zo’n 700 miljoen keer bekeken. Dankzij de video weet Dragostea Din Tei uiteindelijk ook in Amerika een gigantische hit te worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen opvolger

Het gigantische succes van Dragostea Din Tei krijgt geen vervolg. De drie leden besluiten in 2005 te stoppen met O-Zone vanwege 'privéredenen' en richten ze zich op hun solocarrières. Zanger Arsenie Todiraș vertegenwoordigde Moldavië in 2006 op het Songfestival en scoorde in 2014 nog een bescheiden hit met het Russische Do Rassveta, maar het succes van de popsong over die lindenboom werd nooit meer geëvenaard.

Vakantieplaatjes op NPO Radio 2

Van 8 t/m 12 augustus draaien wij jullie favoriete vakantieplaatjes op NPO Radio 2. Welk nummer mag echt niet ontbreken tijdens deze week? Geef het hier door!

Ster advertentie
Ster advertentie