Artiest

O-Zone

  1. Artiestenchevron right
  2. O-Zone
O-Zone is een popgroep uit Moldavië, die al snel grote populariteit verwerft in buurland Roemenië. Het drietal scoort in 2004 een enorme zomerhit met Dragostea Din Teï, dat de deuren wagenwijd openzet voor de Oost-Europese dancehits van Inna en Alexandra Stan.

Biografie

Muzikant Dan Bălan is al jaren actief in de metalscene van Moldavië, als lid van de bands Pantheon en Inferials. Wanneer hij merkt dat het publiek er schoon genoeg van heeft, besluit hij om in september 1999 de eerste Moldavische jongensgroep op te richten: O-Zone. Aanvankelijk is de groep een duo, bestaande uit Bălan zelf en voormalig Inferials-zanger Petru Jelihovschi. Debuutalbum Dar, Unde Ești… is een lokaal succes en Bălan is van plan om ook in Roemenië door te breken met O-Zone. Jelihovschi ziet daar echter weinig brood in en stapt in 2001 op. Bălan rekruteert Radu Sîrbu en Arsenie Todiraș en neemt met de nieuwe leden het tweede album Number 1 op. Een jaar later brengt O-Zone zijn derde album DiscO-Zone uit, dat het wederom goed doet in Roemenië en Moldavië.

Dragostea Din Teï

Het succes van O-Zone blijft niet onopgemerkt. DiscO-Zone verschijnt in 2004 in andere Europese landen, maar ook in Japan, Mexico, Canada, Rusland, Brazilië en Israël. De single Dragostea Din Teï (vertaald: Lindebloesem Liefde) is die zomer een nummer 1-hit in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Denemarken en België. Ook in Nederland bereikt de single de eerste plek en blijft daar elf weken staan. Opvolger Despre Tine (vertaald: Alleen Jij) is dat najaar een klein hitje. Ondanks het wereldwijde succes wordt O-Zone in januari 2005 opgeheven. De leden hebben sindsdien solowerk uitgebracht en Dan Bălan start in 2019 als coach in de Oekraïense editie van The Voice.