Zomerhit

Crystal Fighters verovert Nederland met zomerhit Plage

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Crystal Fighters verovert Nederland met zomerhit Plage

In 2011 is er weinig twijfel bij het kiezen van dé zomerhit van het jaar: het aanstekelijke Plage van Crystal Fighters is de overduidelijke winnaar. Vooral in Nederland scoort de single van de Spaans-Britse band uitstekend.

Met de vraag "Do you want to go to the plage with me?" kon de song van Crystal Fighters niet anders dan een zonnige zomerhit worden. Het nummer uit 2011 is de zesde single van debuutalbum Star of Love, en de eerste die in Nederland scoort. De track staat ruim twintig weken, van de eerste warme dagen tot de nazomer van 2011, in de top 40.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een mix van stijlen

Het succes van Plage leidt tot een keur aan festivaloptredens, maar Crystal Fighters weet na de single nooit meer een soortgelijke hit te scoren. Het eigenzinnige karakter van Crystal Fighters zorgt ervoor dat debuutplaat Star of Love, en de drie opvolgers die inmiddels zijn verschenen, een enorm scala aan muzikale genres beslaat, van dance tot folk en punk.

De Baskische roots van een deel van de band waren in eerste instantie een belangrijk element in het geluid van Crystal Fighters, maar naarmate de jaren volgen, verbreden de leden hun horizon. Op het tweede album Cave Rave passeren ook traditionele instrumenten uit Mexico en Afrika de revue.

Crystal Fighters laat zich niet in één hokje plaatsen, wat ervoor zorgt dat de groep een cultfollowing heeft opgebouwd in plaats van een groot mainstreampubliek. Maar in de zomer van 2011 was het even raak, toen de band iedereen naar het strand zong.

Vakantieplaat Top 150

Op vrijdag 12 augustus draait NPO Radio 2 jullie favoriete zonnige hits in de Vakantieplaat Top 150. Plage van Crystal Fighters staat op 77 in de lijst. Benieuwd naar de rest? Check de Top 150 hier!

Ster advertentie
Ster advertentie