NPO Radio 2 Top 2000

It’s A Sin weerspiegelt gelovige opvoeding van Pet Shop Boy Neil Tennant

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. It’s A Sin weerspiegelt gelovige opvoeding van Pet Shop Boy Neil Tennant

It’s A Sin wordt geschreven door Pet Shop Boys' Neil Tennant en Chris Lowe. Het nummer is afkomstig van hun tweede studioalbum Actually uit 1987. Neil Tennant werd katholiek opgevoed en in It's A Sin uit hij zijn kritiek op het geloof.

Het Britse synthpop-duo scoort in de jaren 80 grote hits met de groep. Zo scoren ze met West End girls, een cover van Elvis Always on my Mind, en werd de single It’s A Sin een wereldwijde hit.

Neil Tennant schrijft It’s A Sin samen met de andere helft van Pet Shop Boys, Chris Lowe. De tekst is grotendeels gebaseerd op Tennants katholieke opvoeding en ervaringen als student aan de St. Cuthbert's High School in Newcastle, een katholieke jongensschool.

In het Britse radioprogramma Desert Island Discs vertelt Tennant veel inspiratie te hebben gehaald uit zijn schooljaren. Volgens de zanger gaf zijn streng katholieke achtergrond hem altijd het gevoel dat alles wat hij graag deed een zonde was. Zo vertelt hij: "Op school werd aangeleerd dat alles een zonde was. Alles wat je wilde doen was een zonde. En dus heb ik daar een liedje van gemaakt."

Quote

"At school they taught me how to be / So pure in thought and word and deed / They didn't quite succeed / For everything I long to do / No matter when or where or who / Has one thing in common too"

It’s A Sin – Pet Shop Boys

De zeven hoofdzonden

In de videoclip van It’s A Sin worden de zeven hoofdzonden hoogmoed, woede, afgunst, lust, luiheid, gulzigheid en hebzucht vertegenwoordigd door verschillende karakters. In de outro is een Latijns gebed uit een rooms-katholieke mis te horen, die in het Nederlands vertaalt naar: "Ik beken aan de almachtige God, en aan u, mijn broeders, dat ik buitengewoon gezondigd heb in gedachten, woord, daad en nalatigheid, door mijn fout, door mijn fout, door mijn meest ernstige fout."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elton Johns Lockdown Sessions

Elton John en Olly Alexander van Years & Years gingen aan de haal met het Pet Shop Boys nummer tijdens de BRIT Awards 2021. Ook nam Elton de cover op in zijn album The Lockdown Sessions uit 2021.

Voor Pet Shop Boys blijft het nummer een belangrijk onderdeel tijdens hun shows. Ze steken het nummer regelmatig in een nieuw jasje door It’s A Sin te mixen met I Will Survive van Gloria Gaynor.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pet Shop Boys in de NPO Radio 2 Top 2000

De Pet Shop Boys zijn twee keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000 lijst van 2022. It's A Sin is terug te vinden op plek 1396.

Ster advertentie
Ster advertentie