NPO Radio 2 Top 2000

Oer-gabber-hit 'Alles Naar De Klote' zorgde voor scheur in de house-scene

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Oer-gabber-hit 'Alles Naar De Klote' zorgde voor scheur in de house-scene

We zijn toegekomen aan de laatste aflevering van Weird Hit Wonder. Muziekjournalist Atze de Vrieze neemt je mee in het verhaal over oer-gabber-hit 'Alles Naar De Klote' van Euromasters.

Het is 1992, het oerjaar van de gabber in Nederland. In Rotterdam wordt de house steeds harder en sneller, en er begint een scheur te ontstaan in de scene. Op een melige avond weten twee jongens uit Heemstede en Uithoorn een klassieker te maken die alles vat wat in die tijd belangrijk was, en zelfs wat nog zou komen.

De grondleggers van house

"Dit is zo verrot, dit wil niemand horen. Een muur van geluid en geschreeuw, maar samen klinkt het zo fucking vet", hoor je Jeroen Streunding, ook wel bekend als dj Neophyt, zeggen in Weird Hit Wonder. Het nummer begon dan ook als grap, weet een van de makers, Otto van den Toorn, te vertellen. "Er zat niets in waarvan dachten: 'Dit wordt een nieuwe sound. Maar ik durf wel te claimen dat 'Alles Naar De Kloten' het eerste overstuurde nummer was. Wij hebben die hele overstuurde sound bedacht", aldus Van den Toorn. Het nummer dat ontstond als grap tijdens een avondje dollen zorgt uiteindelijk voor een enorme verandering in de dan nog jonge house-scene.

Luister hieronder naar de laatste aflevering van Weird Hit Wonder:

#5 - Euromasters - Alles Naar De Klote - Weird Hit Wonder

De podcast is te beluisteren op alle bekende podcastplatformen en in de gratis NPO Radio 2 app.

Weird Hit Wonder

In de podcast vertelt Atze de Vrieze de vrolijke verhalen achter bijzondere hits. Hij neemt je in vijf afleveringen mee langs 'Mooi Man' van Mannenkoor Karrespoor, 'Transseksueel' van Ronald, 'One Day Fly' van de Kopspijkers-cabaretiers en 'Alles Naar De Klote' van Euromasters. In de eerste aflevering hoor je het verhaal achter jaren negentig-hit 'Meisje (Zo Lelijk Als De Nacht') van DJ Madman.

Foto omslag: screenshot cover

Ster advertentie
Ster advertentie