Naar homepage
Top 2000

Pulp-zanger verstoort optreden Jackson

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Pulp-zanger verstoort optreden Jackson

Precies twintig jaar geleden rende Pulp-zanger Jarvis Cocker ongevraagd het podium op tijdens een optreden van Michael Jackson. Waarom?

Eerst maar eens de feiten

Michael Jackson ontvangt op de Brit Awards (de Engelse 'Grammys') in 1996 een 'Artist of a Generation Award'. Ter gelegenheid daarvan brengt hij een bijzondere uitvoering van 'Earth Song' ten beste.

Pulp is die avond genomineerd voor vier prijzen en wint er niet één. Middenin Michael Jacksons optreden loopt Pulp-frontman Jarvis Cocker het podium op en laat het publiek zijn billen zien.

Het incident vind je op 4:50.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom, Jarvis?

Pulps bekendste nummer is 'Common People' en is een anthem van de Britse working class. De muziek en persoonlijkheid van Jarvis Cocker zijn Brits, ironisch en understated.

Nou, we hebben Michael Jackson op een hoop kunnen betrappen, maar 'understatement' is er niet één van!

Jackson heeft op het moment van het incident net HIStory: Past, Present and Future, Book I uitgebracht. Voor 'Earth Song' laat hij zich omringen door bewonderend kijkende engelachtige kinderen en een grote groep dansende apostelen. Hijzelf trekt op een goed moment zijn jas en broek uit, waarna hij geheel in het wit gekleed een houding aanneemt alsof hij aan het kruis hangt.

Quote

'ik ben hier, het podium is daar. Ik kan iets doen!

Jarvis Cocker over zijn actie

Wat er in Jarvis' hoofd omgaat is volgens hemzelf: 'Deze jezus-act is te smakeloos. Wacht eens, ik ben hier, het podium is daar. Ik kan hier iets aan doen! Voeg hier een Pulp-bandlid aan toe dat hem toefluistert 'dat durf jij echt niet' en de rest is geschiedenis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

sickened, saddened, shocked, upset, cheated and angry

Michael Jackson over het incident

Michael Jackson verklaart in een statement 'sickened, saddened, shocked, upset, cheated and angry' te zijn over het voorval.

Wat mogelijk in Michaels hoofd omgaat: er is ellende in de wereld. Dat doet mij pijn. Wat kan ik doen. Ik kan de mensen ervan proberen te overtuigen dat het anders moet. ik ga de wereld veranderen en leg alles wat ik heb erin!

En dan komt er dus een dun kereltje het podium oplopen en doet alsof ie windjes laat richting het publiek.

Conclusie

Pulp en Michael Jackson, dat zijn twee totaal tegenovergestelde werelden. Brits versus Amerikaans, tongue in cheeck versus in your face, understated tegenover, nou ja, Michael Jackson!

Die tegenstelling met bijbehorend totaal wederzijds onbegrip, zorgde voor één van de meest surrealistische momenten in de geschiedenis van popmuziek op televisie.

Nou ja, dat... en een paar biertjes.

Top 2000

Britpopband Pulp schreef volgens BBC radio 6 luisteraars het 'beste britpopnummer aller tijden'. Hun 'Common People' staat op #1890 in de Top 2000.

Michael Jackson is met 23 nummers in de Top 2000 één van de grootste liedjesleveranciers van de lijst. 'Earth Song' is zijn hoogste notering en staat op #118.

Ster advertentie
Ster advertentie