NPO Radio 2 Top 2000

Dookie: het muzikale zoekplaatje van Green Day

foto: Albumhoes Dookie/Green Day
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dookie: het muzikale zoekplaatje van Green Day

In 1994 brengt Green Day doorbraakalbum Dookie uit. De welbekende albumhoes staat vol muzikale verwijzingen naar een aantal grote muziekhelden van de band.

In 1986 vormen de veertienjarige vrienden Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt de band Sweet Children. Een jaar later staat het duo voor het eerst op de bühne. De band groeit gestaag door en na verschillende samenstellingen wordt Sweet Children een platencontract aangeboden. Het is platenlabel Lookout! Records dat wel muziek in de band ziet. Klein probleempje: de bandnaam lijkt wel erg veel op die van lokale band Sweet Baby. Dit lossen Billie en Mike op door de band te hernoemen naar Green Day.

Green Day neemt twee albums op bij Lookout! Records en vooral het tweede studioalbum Kerplunk blijkt een succes. Het trekt de aandacht van grotere platenmaatschappijen. Vriendschappelijk verlaten ze hun huidige partner om in zee te gaan met een nieuw label, Reprise Records. Het eerste album dat ze met dit label opnemen is Dookie.

Richie Bucher

Het eerste wat opvalt aan het album Dookie is de kleurrijke en relatief drukke albumhoes. Van ver af zie je een explosie, veel mensen en een vliegtuig getekend. Als je het album onder de loep neemt, vliegen de details je echter om de oren. Tekenaar en muzikant Richie Bucher is verantwoordelijk voor de hoes en schetste een verzonnen straat, Telegraph Avenue. Richie noemt de cover een hulde aan Gilbert Sheldon (hij ontwierp Shakedown Street van Grateful Dead), John Holmstrom (tekenaar van The Ramones' Rocket To Russia) en The World Is a Ghetto Artwork van War. Hij liet zich voor Dookie dan ook graag inspireren door de eerdergenoemden.

Zoekplaatje

De hoes staat vol met grapjes en verwijzingen naar muzikale helden van Green Day. Met goed zoeken zie je een figuur quoten: "What is this that stands before me?". Dit is een verwijzing naar een songtekst van Black Sabbath. AC/DC-gitarist Angus Young is ook te vinden op de tekening. Billie Joe Armstrong vertelt in een interview dat hij in die tijd veel naar hun album Let There Be Rock luisterde.

Big Star's Alex Chilton en Patti Smith zijn ook te vinden in de kleurrijke chaos van het album. Ook zie je een verwijzing naar Black Panther-frontman Huey Newton, The University of California Marching Band, Murray Bowles (een fotograaf van Green Day's eerste shows) en een verwijzing naar de Twisted Dog Sisters.

Kan jij alle verwijzingen vinden?

foto: Albumhoes Dookie

Het mysterie van Ernie

Op oudere hoezen van Dookie vind je op de achterkant een handpop van Ernie van Sesamstraat. Hij is er later vanaf gehaald, maar het is onduidelijk waarom. Sesamstraat zou hebben gedreigd met een rechtszaak vanwege copyright, maar er gaat ook een ander verhaal rond. Zo zou een oudere vrouw het album hebben gekocht voor een kleinkind, omdat ze door Ernie dacht dat het een kinderalbum was. Om verwarring te voorkomen is Ernie van het album weggehaald. Wat nu precies waarheid is, zullen we waarschijnlijk nooit weten.

button arrow
button arrow
foto: Albumhoes Dookie/Green Day

Persoonlijk album

Veel van de nummers zijn door Billie Joe Armstrong geschreven en gaan voornamelijk over persoonlijke onderwerpen. Zo worden onderwerpen als paniekaanvallen, seksuele oriëntatie en ex-vriendinnetjes behandeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie