NPO Radio 2 Top 2000

Joy Divisions Love Will Tear Us Apart wordt hit na overlijden Ian Curtis

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Joy Divisions Love Will Tear Us Apart wordt hit na overlijden Ian Curtis

42 jaar geleden, op 18 mei 1980, beroofde Joy Division-zanger Ian Curtis zich van zijn eigen leven. Joy Divisions grootste hit Love Will Tear Us Apart komt uit na zijn overlijden en wordt de grootste hit voor de band.

Love Will Tear Us Apart komt uit in juni 1980, slechts één maand na het overlijden van Ian Curtis op 23-jarige leeftijd. De band zelf bestaat ten tijde al niet meer. Curtis haalt voor het nummer inspiratie uit het nummer Love Will Keep Us Together van Neil Sedaka. De track zou mogelijk gaan over zijn vrouw Deborah. De twee zouden gaan scheiden en de zanger schrijft het nummer naar aanleiding van de situatie waarin hij zich bevindt. Wanneer hij op 18 mei 1980 overlijdt, wordt de song meteen een hit. Geen enkel nummer van Joy Divsion wordt ooit zo bekend als Love Will Tear Us Apart. Curtis zelf heeft het succes nooit mee mogen maken, maar het behaalt talloze hitlijsten en wordt in 2003 door NME zelfs uitgeroepen tot beste single aller tijden.

Overlijden

De band heeft al wel een tijdje door dat het niet lekker gaat met de frontman; shows worden afgelast, er vloeien tranen in de kleedkamer, maar Curtis houdt graag al zijn gevoelens voor zich. Hij kiest ervoor om ze in liedjes te verwerken. "We spraken eigenlijk nooit over onze muziek en analyseerden het ook niet. Pas wanneer je Ians teksten grondig leest, realiseer je dat er iets mis is", vertelt bassist Peter Hook in een interview. "We geloofden wat Ian ons vertelde; alles was in orde." Een emotioneel, persoonlijk leven en zijn epilepsie dragen bij aan zijn tragische overlijden. Love Will Tear Us Apart combineert eerlijkheid en emotie en wordt een iconische hit. De titel staat gegraveerd op Curtis' grafsteen.

Denk jij aan zelfmoord en heb je hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) of kijk op 113.nl.

Bekijk hieronder de videoclip van Love Will Tear Us Apart:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Joy Division in de NPO Radio 2 Top 2000

Love Will Tear Us Apart behaalt in 2021 plek 499 van de NPO Radio 2 Top 2000. Het is de enige notering voor Joy Division in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie