NPO Radio 2 Top 2000

Phil Collins vertelt het verhaal achter de drumbreak van In The Air Tonight

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Phil Collins vertelt het verhaal achter de drumbreak van In The Air Tonight

Phil Collins vertelt in deze aflevering van de Top 2000 a gogo over het ontstaan van één van de bekendste drumbreaks in zijn nummer In The Air Tonight.

In 1977 is Phil Collins voor een lange tijd op tournee met zijn band Genesis en dit kost hem ook zijn huwelijk. Nadat hij terugkomt uit Canada, zijn bandleden Mike Rutherford en Tony Banks bezig met soloalbums. Collins heeft op dat moment dus veel tijd voor zichzelf. “Ik had een vrouw en twee kinderen en twee honden en toen ineens niets meer. Dus ik had veel tijd”, vertelt hij. “Ik kocht, net als de anderen, een thuisstudio. Daarmee ging ik wat dingen uitproberen.”

Toevallige drumbreak

Collins neemt thuis wat drums op voor de demo van In The Air Tonight. “Op de originele demo vallen de drums gewoon in. De drums komen er gewoon bij. Maar drummers houden zichzelf altijd bezig. Dus toen we het gingen opnemen stopte ik er een fill in”, legt hij uit. “De opname daarvoor was weer anders. En als ik nog een opname had gedaan was die ook weer anders geweest.” Ze besluiten de opname te houden waar toevallig dé drumbreak in zit. “Daar ben ik bekend om geworden, maar het was gewoon puur geluk.”

Benieuwd waarover Phil Collins de tekst schrijft? Kijk dan hieronder de hele Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Phil Collins in de NPO Radio 2 Top 2000

Phil Collins staat in 2022 tien keer solo in de NPO Radio 2 Top 2000. In The Air Tonight is met een 46ste plek zijn hoogste notering.

Ster advertentie
Ster advertentie