NPO Radio 2 Top 2000

In Total Eclipse Of The Heart zingt Bonnie Tyler over liefde en… vampieren?

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Total Eclipse Of The Heart zingt Bonnie Tyler over liefde en… vampieren?


Bonnie Tyler mag vandaag 72 kaarsjes uitblazen. Om het 80’s-icoon in het zonnetje te zetten, blikken we terug op haar inmiddels 40 jaar oude hit Total Eclipse Of The Heart.

In 1981 breekt de in Wales geboren Bonnie Tyler met RCA Records, de platenmaatschappij waar Tyler in 1975 haar eerste single uitbrengt. Na vier albums met de platenmaatschappij groeit bij de zangeres de onvrede over de weg die RCA met haar wil inslaan en moet dus op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij, manager en producer.

Als ze tekent bij CBS Records, gaat ze aan de slag met David Aspden en Jim Steinman. En dat levert in 1983 het album Faster Than The Speed Of Night. Jim Steinman schrijft voor de plaat onder andere Total Eclipse Of The Heart, Bonnie Tylers eerste nummer 1-hit in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De single is daarmee ook meteen de succesvolste song uit haar carrière. Ondanks dat het nummer in Nederland blijft steken op een vijfde notering in de Top 40, groeit de powerballad toch uit tot een klassieker.

Romantische... vampieren?

Van Total Eclipse Of The Heart wordt vaak aangenomen dat de songtekst over liefde en verlangen gaat. En dat klopt ook, maar de insteek waarmee Steinman het nummer begin jaren 80 schrijft, is iets minder romantisch dan je misschien denkt. De songwriter schrijft het nummer namelijk oorspronkelijk voor een muzikale versie van de vampierfilm Nosferatu uit 1922, met als originele titel Vampires in Love. "Als iemand naar de tekst luistert, zijn het echt vampierteksten", vertelt Steinman in 2002 tegen Playbill. "Het draait allemaal om de duisternis, de kracht van de duisternis en de plaats van liefde in het donker."

Beluister je de lyrics met deze kennis, dan krijgen zinnen als "Turn around, bright eyes" en "Every now and then I get a little bit terrified" opeens een hele andere betekenis…

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De musical Vampires in Love is er helaas voor Steinman nooit gekomen. Maar in 1997 krijgt hij de kans om muziek te schrijven voor een andere vampiermusical: Dance of the Vampires, een remake van de beroemde Roman Polanski-film uit 1967. In het stuk wordt ook een alternatieve versie van Total Eclipse Of The Heart verwerkt, tot groot genoegen van fans van het nummer.

Bonnie Tyler in de NPO Radio 2 Top 2000

Total Eclipse Of The Heart is de enige Top 2000-notering voor Bonnie Tyler. In 2022 staat het nummer op plek 542 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie